niedziela, 15 lutego 2015

Persian love cake - perskie ciasto miłości

Wiem, wiem, spóźnione, już po Walentynkach, ale kto powiedział, że ciasto miłości działa tylko 14-go lutego? Jest tak dobre, a nazwa tak cudowna, ze powinniśmy się nim cieszyć przez cały rok, podobnie jak miłością.
To przepis Chefa Gerard Yaxley, po raz pierwszy podany przez Gourmet Traveller. Ciasto miłości można nadal zjeść w wielu kawiarniach, chociażby u Ottolenghi w Londynie, w Notting Hill, a teraz czas żeby zrobiło karierę na naszym rodzimym gruncie, bo smakoszy u nas nie brakuje.
Podstawowy składnik ciasta to mielone migdały i jogurt grecki. Ciasto jest doskonale wilgotne, o ciekawym smaku będącego kompozycją słodkiego, migdałowego i lekko kwaśnego, a przyprawionego nutą gałki muszkatołowej. Do wykonania go nie potrzeba żadnego specjalnego sprzętu, właściwie wystarczy miska i widelec, przygotowanie jest szybkie, a pieczenie trwa zaledwie trochę ponad pół godziny. Zakochałam się w cieście miłości.





Składniki:

360g mielonych migdałów
220g brązowego cukru
120g miękkiego masła
2 jajka, lekko ubite
1 łyżeczka soli
250g jogurtu greckiego
1 łyżka gałki muszkatołowej
45g pistacji, grubo posiekanych









Jak zrobiłam:
forma - torownica 26cm


1.   Wymieszałam migdały, cukier, sól i masło, roztarłam palcami, aż masa przypominała kruszonkę. Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia. Połowę masy wyłożyłam na spód formy, wygniotłam łyżką twardą warstwę.

2.   Do pozostałej połowy dodałam lekko ubite jajka, jogurt i gałkę muszkatołową, bardzo dobrze wymieszałam drewnianą łyżką, aż masa była kremowa. Wylałam na spód.

3.   Posiekanymi pistacjami obsypałam brzeg ciasta. Piekarnik rozgrzałam do 180'C i piekłam ciasto przez 30-35 minut, aż było złociste.





Ciasto podaje się z łyżką jogurtu greckiego.


  

3 komentarze:

  1. mielone migdały i pistacje... to ciasto na pewno smakuje obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. No ja też chyba je wypróbuję Maju. Już mam na nie wielką ochotę, jak patrzę na te foty :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, wygląda niezwykle kusząco :)

    OdpowiedzUsuń