Tarta na kruchym spodzie z kremem z mascarpone to najprostsza, najłatwiejsza i najpyszniejsza z tart. Co ja mówię, to najlepszy z deserów w ogóle. Pracy przy niej niewiele, czas wykonania też krótki, a owoce można zmieniać do woli.
A teraz do rzeczy, szybki przepis.
spód:
forma o średnicy 27 - 28 cm
140g mąki pszennej TYP 450 eko
90g mąki gryczanej
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
150g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
lodowato zimna woda
krem:
1 opakowanie 250g mascarpone
70 - 80 ml śmietany kremówki 30%
5 dużych łyżek cukru pudru
1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
1 duży kubek jeżyn
kilka listków mięty drobno posiekanych
jak zrobić:
wymieszaj obie mąki z solą i cukrem, rozetrzyj palcami albo posiekaj nożem z kawałkami masła, aż całość będzie miała konsystencję kruszonki. Dodaj odrobinę zimnej wody i szybko wyrób w miarę elastyczne ciasto; jeżeli masa jest za sucha, dodaj jeszcze trochę więcej wody. Zawiń w folię spożywczą i schłodź lodówce przez 30 min.
Rozwałkuj ciasto na placek i wylep nim spód i brzegi formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuj w kilku miejscach i włóż do zamrażalnika, musi zamarznąć na kość.
Piecz w 180'C przez 20 - 25 minut, aż spód będzie złocisty, wystudź.
Mikserem ubij składniki kremu na gładką masę. Wyłóż krem na wystudzony spód. Ułóż na nim jeżyny, posyp posiekaną miętą. Włóż do lodówki na 1-2 godziny przed podaniem.