I zaczęło się od trzech bananów bardzo dojrzałych, całych w brązowe plamki, które cierpliwie czekały w kuchni na swoją kolej. Takie właśnie są idealne do wypieków. Można je łatwo rozgnieść widelcem na papkę, po dodaniu reszty składników wystarczy ją z nimi połączyć, też przy pomocy widelca, ciasto gotowe.
Miał to być deser bez cukru, bez mąki, wilgotny i delikatny, i własnie taki jest chlebek bananowo migdałowy.
Poziom słodkości można regulować dodając mniej lub więcej syropu z agawy, ilość podana w moim przepisie daje ciasto umiarkowanie słodkie.
składniki:
na blaszkę keksówkę 13 x 27cm
2 1/2 dojrzałych bananów, rozgniecionych widelcem na papkę
1/3 kubka oleju kokosowego roztopionego
1/2 kubka mleka kokosowego
2 kubki mielonych migdałów
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 kubka ziaren słonecznika - możecie dodać siekane orzechy włoskie, laskowe, migdały..ja dodałam ziarno słonecznika
1/2 - 3/4 kubka syropu z agawy, miodu albo syropu klonowego
2 jajka
płatki migdałowe i cukier puder opcjonalnie do posypania
jak zrobić:
ubij trzepaczką olej kokosowy z syropem z agawy, dodaj jajka, ubij, dodaj banany i mleko kokosowe i dobrze wymieszaj. Odstaw na kilka minut, żeby masa lekko zgęstniała. Teraz dodaj sodę oczyszczoną, sól i wanilię, wymieszaj dokładnie. Na samym końcu wsyp mielone migdały i ziarna albo orzechy i wymieszaj.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż gotową masę - jest bardzo rzadka, i mogą w niej zostać grudki. Na ty etapie posyp płatkami migdałów. Piecz w 185' przez około 50 -55 minut, albo do suchego patyczka.
Gotowy chlebek zostaw na kilka minut w blaszce. Potem wyłóż na kratkę do wystygnięcia.