Świeże pomidory w tarcie dają jej inny, lekki i bardzo aromatyczny, letni smak, dzięki pozostałym dodatkom wyjątkowo ciekawy. Pomidory są bardzo soczyste, żeby nie dopuścić do powstania zakalca na spodzie wysypujemy ciasto serem, dzięki temu sok nie zamoczy ciasta. Warto więc użyć pomidorów lekko twardych, nie za dojrzałych i miękkich.
Galette to tarta najszybsza z możliwych, w miarę prosta i do tego efektowna, a ta dzisiejsza jest doskonała.
składniki:
spód:
180g mąki orkiszowej ciemnej
70g mąki pszennej TYP 500
1/2 łyżeczki soli
150g zimnego masła pokrojonego na kawałki
1 1/2 łyżki wyciśniętego soku z cytryny
lodowata woda - ile potrzeba
śmietana kremówka 30% do posmarowania brzegów przed pieczeniem
150g białego sera owczego
3-4 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego, wymieszanego z dobrym olejem rzepakowym
3-4 średnie świeże pomidory, nie za miękkie
kilka gałązek świeżego tymianku, ja nie miałam, u mnie cząber
jak zrobić:
wymieszaj obie mąki z solą, dodaj pokrojone masło, szczypiąc palcami połącz je z mąką, aż będzie przypominało konsystencją kruszonkę. Teraz dodaj sok z cytryny i odrobinę lodowatej wody, szybko zagnieć elastyczne ciasto, Zawiń je w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 60 minut.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
Na papierze bez blaszki rozwałkuj ciasto na okrągły placek o średnicy 38 - 39cm. Papier z ciastem przenieś na blaszkę, po środku rozsyp pokruszony ser, zostaw margines 4-5cm. Na serze delikatnie rozprowadź czosnek w oleju, na wierzchu ułóż plasterki pomidorów. Brzegi tarty zagnij do środka, przykrywając częściowo pomidory. Posmaruj je śmietaną, najlepiej przy pomocy pędzla. Pomidory posyp solą i pieprzem, też listkami tymianku, ale część zostaw do dekoracji przed podaniem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200' przez około 40 minut, aż brzegi będą lekko złociste, a spód rumiany - musisz zajrzeć pod spód unosząc go leciutko z jednej strony.
Podawaj najlepiej natychmiast, chociaż tarta jest też dobra na zimno, albo lekko podgrzana następnego dnia.