Jest stosunkowo wymagająca, ale można się jej nauczyć, a warto, bo to zdrowa i bardzo dobra kuchnia. Są w niej potrawy skomplikowane, na które trzeba poświęcić więcej czasu, ale są i takie bardzo łatwe i szybkie. Podstawą jednych i drugich są dobre, oryginalne produkty, nie da się ich zastąpić ani oszukać. Na szczęście, większość bez problemów można kupić w naszych sklepach, większość, bo Grecy mają produkty, chociażby sery, u nas niedostępne. Bardzo trudno je zastąpić, bo to inne, specyficzne smaki.
Pierożki greckie tyropitakia są bardzo łatwe i szybkie, trzeba jednak zaopatrzyć w ciasto filo i kilka podstawowych greckich serów: Fetę, Manouri i Graviera. Fetę i Manouri można znaleźć w większości supermarketów, ale trudniej o Graviera. To twardy ser z mleka owczego i koziego, jest najbliższy serom typu Gruyere, a więc w razie jego braku można posłużyć się zamiennikiem, a w ostateczności, użyć samej Fety greckiej, nadzienie też będzie doskonałe.
Pierożki z nadzieniem szpinakowo serowym są świetnym dodatkiem do sałaty, przekąską do wina, czy przystawką. Ja zwykle je jadam w greckiej restauracji z grecką sałatką horiatki, i to moja ulubiona kolacja, a przepis na horiatki wkrótce.
Tyropitakia
Składniki na 35 szt:
·
2
opakowania ciasta Filo
·
Oliwa
z oliwek Extra Virgin
·
2
jajka, dobrze roztrzepane widelcem
·
500g
szpinaku baby
·
garść
koperku, posiekanego
·
1
kubek ( 200g ) sera Feta, pokruszonego
·
120g
sera Manouri, startego na tarce
·
120g
sera Graviera, startego na tarce - ewentualnie ser Gruyere
·
2
łyżki posiekanej świeżej mięty
·
2
łyżki posiekanej natki pietruszki
·
3
ząbki czosnku, drobno posiekane
·
¼
kubka orzeszków pinii, uprażonych
·
1
łyżka suszonego tymianku
·
biały
pieprz do smaku
·
szczypta
gałki muszkatołowej
· masło
klarowane - około 200g - do smarowania arkuszy ciasta Filo, roztopione
jak zrobić:
na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oliwy i 1
łyżkę masła, wrzuć szpinak i smaż na średnim ogniu, aż zmniejszy objętość a
liście ‘zwiędną’. Wyjmij na sito i odciśnij dobrze z wody i soku, przełóż na
deskę i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, przełóż posiekany
szpinak, dodaj czosnek, wszystkie zioła, smaż przez kilka minut na średnim
ogniu. Przełóż szpinak do miski, kiedy wystygnie dodaj sery, roztrzepane jajka
i orzeszki pinii. Dodaj gałkę muszkatołową, tymianek, dopraw do smaku solą i
pieprzem, całość bardzo dobrze wymieszaj.
Rozłóż arkusz ciasta filo, posmaruj cały
masłem, przykryj drugim arkuszem i też go posmaruj masłem. Pamiętaj, żeby resztę ciasta filo przykryć
wilgotną ściereczką albo zawinąć w folię spożywczą. Posmarowane arkusze potnij na pasy o
szerokości 9-10cm, długości 20-25cm.
Porcję farszu nałóż u dołu pasa ciasta, załóż narożnik po przekątnej
formując trójkąt, znowu załóż w trójkąt, cały czas po przekątnej, posuwaj się w
ten sposób do końca pasa ciasta.
Piekarnik dobrze rozgrzej do temperatury
160’. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż na niej pierożki, wierzch
każdego posmaruj masłem albo oliwą, piecz około 20 minut, aż wierzch będzie
lekko złocisty.