Dzisiaj będzie krótko, miało być wczoraj wieczorem, ale ni zdążyłam, a będzie o moim ostatnim odkryciu.
To odkrycie to prosta, lekka, doskonała kolacja. Na kruchym spodzie upieczonym, który robię z bezglutenowej mąki gryczanej albo owsianej, układam wcześniej upieczone warzywa, u mnie dzisiaj to cukinia, dynia i burak. Przygotowuję pesto. Całość podgrzewam tuż przed podaniem, polewam oliwą i pesto, posypuję orzechami albo migdałami siekanymi, czasami, chociaż rzadko, bo wtedy tarta przestaje być wegańska, dodaję serek kozi, jak dzisiaj. Wystarczy, że pominiecie dodanie serka koziego czy jakiegokolwiek innego sera, a tarta będzie całkowicie wegańska i bezglutenowa. Pesto jest wegańskie, robię je bez sera.
Do takiej tarty robię ogromną miskę sałaty, takiej zupełnie prostej z dressingiem vinaigrette, z kieliszkiem białego wina to najlepsza kolacja. Tartę robię często, zmieniam zestaw warzyw i dodatki, jest bardzo łatwa, szybka i wygodna; spód można przygotować wcześniej, warzywa również, a tuż przed podaniem całość złożyć i podgrzać. Gryczany spód smakuje orzechowo, a to świetnie komponuje się z warzywami, całość jest doskonała no i raczej lekka, dietetyczna.
Składniki:
spód na formę do tarty o średnicy 27cm
250g mąki gryczanej
120g oleju kokosowego
szczypta soli
woda, ilość w zależności od potrzeby
warzywa:
1/3 średniej dyni Hokkaido, bez pestek, pokrojonej w grubą kostkę
1 średni burak, upieczony w 200' przez około 20-30 minut, aż po nakłuciu jest miękki
2 średnie cukinie, pokrojonej w krążki
garść posiekanych migdałów, wcześniej uprażonych na suchej patelni
pesto pietruszkowe:
pęczek natki pietruszki, bez grubych łodyg, grubo posiekanej
2 ząbki czosnku
około 100ml oliwy virgin
garść orzechów włoskich
sól, pieprz
Jak zrobić:
spód
mąkę wymieszaj z solą, dodaj olej kokosowy, rozetrzyj go placami z mąką na kruszonkę. Dodaj trochę wody, zagnieć elastyczne ciasto; jeżeli jest zbyt suche początkowo, dodaj więcej wody. Zagniatanie powinno być dość szybkie. Uformuj ciasto w dysk, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 15-20 minut.
Formę do tarty wyłóż papierem do pieczenia, kiedy ciasto będzie wychłodzone rozwałkuj je na papierze przez folię, przenieś z papierem do formy. Wylep dokładni spód i boki, nakłuj spód w kilku miejscach, wstaw do zamrażalnika na 15-20 minut, aż zamarznie na kość. Piecz w 190' przez około 20 minut, gotowy spód może czekać nawet do następnego dnia.
Przygotuj warzywa, umyte i pokrojone rozłóż na blaszce, może piec dynię razem z cukinią, posyp solą i pieprzem, skrop oliwą i piecz w 200' przez około 20-30 minut, aż będą delikatnie przypieczone i miękkie.
Umytego buraka zawiń w folię aluminiową i piecz w 200' przez około 30-40 minut, aż przy nakłuciu będzie miękki.
Pesto:
posiekaną natkę pietruszki zblenduj dolewając w trakcie oliwę z czosnkiem i orzechami. Nie musi być całkiem gładkie, ale nie za gęste, bo polejesz nim tartę. Na końcu dopraw je solą i pieprzem.
Na podpieczonym spodzie ułóż wszystkie warzywa, buraka pokrój w kostkę i powtykaj go pomiędzy dynią i cukinią. Dopraw jeszcze solą i pieprzem, polej pesto, możesz jeszcze skropić oliwą. Ja dodałam wyjątkowo kawałki sera koziego, oczywiście, możesz pominąć. Posyp posiekanymi migdałami, też opcjonalnie.