Zupy lubię umiarkowanie, jeżeli już jem, to muszą być naprawdę dobre, a do tych zaliczam przede wszystkim niektóre zupy kremy. Nie lubię zup łagodnych, muszą mieć charakter, muszą być pikantne dobrze jak mają kilka pokładów smaku.
Wszystkie moje poprzednie kremy dyniowe były w miarę proste pod względem składników. Dzisiaj postanowiłam poeksperymentować, zrobiłam zupę z mnóstwa warzyw, oprócz dyni oczywiście. Użyłam wielu przypraw, ostrych i mniej ostrych, a jeżeli chodzi o przyprawy, ważne, żeby zostały dobrze przysmażone na rozgrzanej oliwie na samym początku. Dzisiaj znowu krótko, bo pędzę na warsztaty.
Składniki:
na 6-8 porcji zupy
3/4 dyni hakkaido, wydrążonej i pokrojonej w grubą kostkę
1 duża papryka czerwona
1 duża cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, bez łupinek, pokrojone w kostkę
3 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
1 papryczka chilli, pokrojona w drobną kostkę razem z pestkami
3-4 średnie marchewki, pokrojone w kostkę
oliwa virgin
sól, pieprz czarny
1 łyżeczka pieprzu cayenne
2 łyżeczki papryki wędzonej plus więcej do posypania wierzchu
około 3cm dość grubego kawałka świeżego imbiru, obranego i pokrojonego w drobną kostkę
1 -11/2 litra bulionu warzywnego, ja użyłam bardzo dobrej jakości bulionu bio w kostce
2-3 łyżki nasion dyni, do posypania
jak zrobić:
dynię posyp solą i pieprzem, skrop oliwą, piecz w 200' na blaszce wyłożonej papierem, aż będzie miękka i na krawędziach będzie lekko przypieczona, około 20-25 minut. Z boku blaszki ułóż paprykę czerwoną, piecz razem z dynią, powinna się przypalić z wierzchu, jeżeli za bardzo sczernieje, wyjmij przed końcem pieczenia dyni.
W garnku rozgrzej duży chlust oliwy, dodaj papryczkę chilli, smaż często mieszając, dodaj cebulę, smaż, teraz dodaj czosnek i wszystkie przyprawy, mieszaj i podgrzewaj przez chwilę, aż poczujesz silny aromat przypraw. Wlej bulion, niech się zagotuje, wrzuć ziemniaki i marchewki, gotuj, aż będą miękkie, przez około 15 minut. Paprykę wyjmij z piekarnika, obierz ze skórki, wyjmij środek, pokrój w grube kawałki. Dodaj upieczoną dynię i paprykę. Wymieszaj, zblenduj zupę na gładki krem. Sprawdź smak, dopraw solą i ewentualnie pieprzem, uważaj, bo zupa jest pikantna.
Jeżeli krem jest za gęsty, dodaj więcej bulionu. Podawaj bardzo gorący, posypany ziarnami dyni i papryką wędzoną. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem.