Dzisiaj przepis dla miłośników serników, ale nie takich zwykłych serników, sernika New York. To sernik legenda, i nie bez powodu. Jest wyjątkowo lekki, puszysty, a przygotowanie wcale nie jest bardzo skomplikowane, oceńcie sami. Cudowny sernik na Święta, sernik stylowy, sernik z klasą.
wtorek, 21 grudnia 2021
sernik New York
poniedziałek, 20 grudnia 2021
sernik królewski
Był krakowski, teraz czas na królewski. Sernik. Pamiętam mój zachwyt kiedy upiekłam go po raz pierwszy, ta czekoladowa kruszonka z masą sernikową to duet doskonały, smakuje obłędnie. Sernik królewski zdecydowanie zasługuje na jedno z czołowych miejsc wśród serników, nie tylko wśród serników, wśród wypieków, a ja w tym roku z pewnością go zrobię na Święta.
200g masła, roztopionego
truflowe ciasto buraczane
Po marchewkowym musi być buraczane.
Kiedy, a trwało to około pół roku, zajmowałam się wypiekaniem ciast na sprzedaż, to ciasto, obok sernika i marchewkowego, biło rekordy popularności. Pure z buraka w masie ciasta sprawia, że jest ono wilgotne i ma teksturę przypominającą truflę. Świetnie łączy się zarówno z białą polewą śmietankową, ale również czekoladową z gorzkiej czekolady. Z polewą czekoladową jest bardziej wytrawne, to dla miłośników mniej słodkich smaków. Pięknie wygląda na świątecznym stole, purpurowy burak, biała polewa posypana makiem, takie zimowe ciasto. Idealne dla tych, którzy mają ochotę zaskoczyć domowników czy gości niezwykłym wypiekiem.
4. Mąkę wymieszaj z proszkiem i kakao, dodaj na końcu do masy czekoladowo buraczanej, delikatnie wymieszaj łyżką.
niedziela, 19 grudnia 2021
ciasto marchewkowe doskonałe
Jako studentka anglistyki i wielbicielka kultury amerykańskiej od zawsze, byłam blisko nie tylko literatury i sztuki, ale również kulinariów. Pamiętam moją pierwszą książkę kulinarną, amerykańską, z której pochodził przepis na moje pierwsze ciasto marchewkowe. Nie było to wówczas ciasto popularne w Polsce, podobnie jak moje bieganie po ulicach miasta, ale w moim domu marchewkowe było od zawsze. Wilgotne, pachnące, aromatyczne, z czapą białego kremu. I to ten krem był kwintesencją tego ciasta. Moje dzieci, to już trochę później, biły się o to, kto będzie oblizywał łopatki od miksera i łyżkę, a kto wyskrobie miskę, taki był podział. Któregoś dnia wróciłam do domu, a dzieci działały w kuchni, nietrudno sobie wyobrazić, w jakim była stanie. Zatęskniły za ciastem marchewkowym, ale tylko za polewą śmietankową, więc zrobiły sam krem. Kiedy weszłam do kuchni, właśnie go kończyły, a krem miały nawet we włosach.
Dzisiejszy przepis to już nie tamten, zmodyfikowałam go i naprawdę jest doskonały. Ciasto jest bardzo wilgotne, pachnące, w miarę proste, a krem niesamowity. To ciasto tak świąteczne, że nie może go zabraknąć wśród moich wypieków. Na Święta robię ciasto przekładane, bogatsze, kremu jest jeszcze więcej.
sobota, 18 grudnia 2021
makowiec świąteczny z najlepszym drożdżowym ciastem
To makowiec szczególny.
Po raz pierwszy zrobiłam go kilka lat temu i był to mój pierwszy makowiec zawijany. Mój przyjaciel kucharz z Norwegii, Marcin, wypróbował przepis na to ciasto i zachwycił się ciastem drożdżowym, powiedział, że to najlepsze ciasto drożdżowe jakie kiedykolwiek jadł. Możecie sobie wyobrazić, jaka dumna byłam. Marcina już nie ma, tak mi brakuje naszego pisania o gotowaniu i o życiu...
Wracając do makowca, często trafiam na nudne makowce, a jestem co do makowca wyjątkowo wybredna ( jakbym nie była w przypadku innych ciast! ). Musi mieć mało ciasta i bardzo dużo maku, ciasto musi być krucho delikatne, a mak dobrze doprawiony i wilgotny. Potrafię po wyglądzie ocenić, czy makowiec jest wart wypróbowania. A ponieważ jestem taka trudna w kwestii tego wypieku, nie pozostaje nić innego niż zakasać rękawy i zabrać się do roboty. Makowiec wyszedł dokładni taki jaki lubię najbardziej.
Piernik trzywarstwowy przekładany, łatwy i szybki
To piernik, który jest gwarantowanym sukcesem. Wyrasta pięknie, jest wilgotny ale nie ciężki. Można go nie przekładać, ale z warstwą morelową i marcepanową jest naprawdę wyjątkowy. Bazą mojej warstwy marcepanowej jest kasza manna, która świetnie się łączy z marcepanem, ale jeżeli wolicie krem waniliowy z jaglanki, to też będzie świetny, po całkowitym zgęstnieniu, oczywiście. Przepis na krem z jaglanki TUTAJ: krem z jaglanki , przy okazji tarty, która być może też Wam się spodoba.
Jeżeli nie zabraliście się jeszcze za piernik, polecam ten przepis. Krótki wstęp dzisiaj, ale sprzątanie czeka, o gotowaniu nie wspomnę, a po południu pędzę na warsztaty.
piątek, 17 grudnia 2021
sernik krakowski, z kratką, doskonały
1 jajko - rozbełtane, do posmarowania kratki przed pieczeniem
lukier:
czwartek, 16 grudnia 2021
makowiec świąteczny na kruchym spodzie i z kratką
Sięgnęłam po mój stary przepis i stary wpis. I postanowiłam go zostawić, bo jest tak cudownie aktualny, aż się wierzyć nie chce. Aktualny zarówno jeżeli chodzi o makowiec jak i frustrację. Święta coraz bliżej, a właściwie już, a robota się piętrzy.
"To makowiec, który lubię najbardziej. Mało ciasta, dużo wilgotnego dobrze przyprawionego maku, miękki lukier, makowiec doskonały.
Wigilia i Święta za pasem, czas goni, a ja czuję stres nie zdążenia ze wszystkim, co zaplanowałam, a nie odhaczenie wszystkich punktów na liście, to rodzi ogromną frustrację.A gdyby tak nie stawiać sobie zadań? Albo przynajmniej, nie tylu? Cieszyć się po prostu tym czasem? Jego urokiem, ciepłem i wyjątkowym nastrojem, na który przecież czekam przez cały rok.... W rezultacie tracę ten cudowny moment, bo to chwila tylko, gorączkowo, nie do końca wiadomo po co, piekąc ciasto za ciastem, robiąc sałatkę za sałatką, którąś z kolei, bo tak sobie postanowiłam..
I tak, podsumowując moje dywagacje, proponuję doskonałe ciasto, na które przepis, bardzo za niego dziękuję, pożyczyłam z bloga i Love Bake. Przepis przeczytałam, makowiec upiekłam i pokochałam. Z Wami będzie tak samo."
250g masła zimnego
forma 24 x 24cm
W misce szybko połączyłam mąkę z zimnym masłem pokrojonym na kawałki i rozcierając palcami. Dodałam pozostałe składniki i szybko zagniotłam w miarę jednolite ciasto. Kulę ciasta zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na godzinę.
Po tym czasie, podzieliłam ciasto na dwie części. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Dno wylepiłam połową ciasta i podpiekłam przez 15 min w 180" C. Drugi kawałek zawinięty w folię i włożyłam do lodówki.
Mak zalałam gorącą wodą lekko ponad poziom i zostawiłam do całkowitego wystudzenia. Odsączyłam na sicie wyłożonym grubą serwetką papierową i trzykrotnie zmieliłam.
UWAGA: można użyć ( ja tak zrobiłam ) maku już zmielonego, kupnego; zdecydowanie szybciej i łatwiej.
Żółtka ubiłam z cukrem na jasną, puszystą masę. Dodawałam po łyżce zmielonego maku cały czas miksując na małych obrotach miksera. Do masy dodałam miękkie masło, potem mąkę, kakao oraz ekstrakt migdałowy. Białka ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wmieszałam delikatnie w masę makową. Na sam koniec dodałam bakalie.
Drugi kawałek ciasta rozwałkowałam na papierze do pieczenia i przez folię na prostokąt o wymiarach blaszki, wyłożyłam delikatnie na wierzch masy makowej.
Piekłam w 180'C przez około 60 minut.
Wystudzone ciasto polałam lukrem.
lukier:
Wszystkie składniki utarłam na kremową, gładką masę. Posmarowałam wierzch ciasta. Udekorowałam makiem i skórką pomarańczową.
środa, 15 grudnia 2021
hiszpańskie ciasto z pomarańczy, bez mąki i tłuszczu
To ciasto niezmiennie robi furorę na warsztatach z kuchni hiszpańskiej. Kiedy pachnie w całej Akademii pomarańczami, nawet w kwietniu czy lipcu, pachnie Świętami. To ulubiony wypiek świąteczny moich warsztatowiczów, opowiadają mi jakie wrażenie robi ciasto na rodzinie i gościach. Jest aromatyczne i wilgotne, do tego lekkie i orzeźwiające.