Chociaż bardzo lubię wszystkie robić wypieki z czekoladą, babki, rogaliki, czy muffiny, moje ulubione to zdecydowanie tarty. Kruchy spód wypełniony masą czekoladową to bardzo wyszukany deser. Lubię je robić i jeść, a bardziej od czekoladowej lubię jedynie tartę z kajmakiem albo mus czekoladowy, albo po prostu czekoladę. Musi być jednak najlepszej jakości, a jedna z najlepszych i moja ulubiona to czekolada belgijska. Taka też powinna być użyta do zrobienia ganache czekoladowego do tej belgijskiej tarty.
Składniki:
spód:
2 kubki mąki pszennej typ 480-500
125g zimnego masła masła, pokrojonego w kawałki
1/2 łyżeczki soli
1 duże jajko
zimna woda
ganache czekoladowe:
240g deserowej czekolady belgijskiej, pokrojonej na kawałki
1 kubek (250ml) śmietanki 30-36%
1 łyżka kawy instant
1/3 kubka (80ml) cukru pudru
2 duże jajka
2 duże żółtka
1 jajko rozbełtane z odrobiną wody
kakao do posypania
chilli w proszku do posypania
jak zrobić:
spód:
mąkę wsyp do miski, dodaj sól, wymieszaj, dodaj masło, rozetrzyj palcami masło z mąką, aż masa uzyska konsystencję kruszonki. Dodaj jajko i odrobinę wody, szybko zagnieć w miarę gładkie ciasto. Zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 20-30 minut.
Okrągłą formę do tarty z ruchomym dnem wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj na papierze przez folię spożywczą na okrągły placek. Razem z papierem przenieś ciasto do formy, zdejmij folię, palcami uformuj spód wypełniający całą formę. Nakłuj spód w kilku miejscach, przenieś formę do zamrażarki i zostaw na około 20 minut, aż całkowicie stwardnieje.
Piekarnik rozgrzej do 190', ciasto piecz przez około 15-20 minut, aż będzie delikatnie złociste. Wyjmij z piekarnika i odstaw.
ganache:
pokrojoną czekoladę wsyp do miski. W rondelku doprowadź do wrzenia śmietankę z kawą i cukrem pudrem, wymieszaj dobrze. Po zagotowaniu zdejmij z ognia i zalej śmietanką czekoladę w misce. Chwilę poczekaj, potem wymieszaj dokładnie, aż uzyskasz gładką masę.
Dodaj po jednym jajku, po każdym mieszając, potem żółtka, aż masa będzie pięknie ubita i kremowa.
Spód upieczonej tarty i boki posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piekarnik rozgrzej do 180'. Ganache czekoladowe wlej do formy. Piecz przez 12-15 minut, aż masa będzie ścięta. Po chwili przełóż na kratkę i wystudź przed podaniem, najlepiej przez 2-3 godziny w lodówce.
Przed podaniem posyp kakao przez sitko, delikatnie posyp chilli. Podawaj z bitą śmietaną.