Składniki:
na 12 muffinek
1 kubek mąki pszennej
1 kubek mąki kukurydzianej ( w sumie 320g mąki )
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duży ząbek czosnku, starty
1 łyżeczka chilli w proszku
1 kubek jogurtu greckiego albo naturalnego
1/3 kubka oleju słonecznikoweg
1 jajko
1 cebula, pokrojona w drobną kosteczkę
100g boczku, pokrojonego w kosteczkę
1 mały brokuł, różyczki
garść pestek dyni, lekko uprażonych na suchej
patelni
kilka suszonych moreli, pokrojonych w cieniutkie
paseczki
Jak zrobiłam:
1. Na patelni podgrzałam odrobinę oleju, usmażyłam boczek, a potem na wytopionym
tłuszczu cebulę. Ostudziłam. W garnku
zagotowałam trochę wody, ułożyłam na nim metalowe sito,
na nim różyczki brokuła i na parze gotowałam je przez kilka minut, żeby
trochę zmiękły. Wyłożyłam na ręcznik papierowy, osuszyłam i przestudziłam.
2. Wymieszałam w dużej misce suche składniki
ciasta, czyli obie mąki, sól, chilli i proszek do pieczenia. Osobno wymieszałam trzepaczką mokre składniki: jogurt,
olej, jajko i starty czosnek.
3. Mokre składniki wlałam do suchych i
wymieszaj, dodałam boczek z cebulą, rozdrobnione kawałki brokuła , podprażone
pestki dyni i kawałki suszonej moreli. Lekko wymieszałam.
4. Otwory w blaszce do pieczenia muf finów
wyłożyłam papilotkami, nałożyłam do nich ciasto do ¾ wysokości. Piekłam w 180’C przez około 25 minut – do suchego
patyczka.
Ostudziłam na kratce.