...francusko - drożdżowym, a jednak bardziej francuskim niż drożdżowym.
Postanowiłam wypróbować ten przepis, zainspirowana przepisem na blogu Mojewypieki, bo tak zawsze mnie kusiło takie właśnie ciasto, nie do końca drożdżowe, maślane, lekko kruche, no i pełne maku.
Ciasto podczas przygotowywania zachowywało się jak drożdżowe, rosło fantastycznie po każdym wałkowaniu, również w trakcie chłodzenia, ale finalnie wyszło bardziej francuskie niż drożdżowe, a to w strucli makowej smakuje doskonale i świetnie do niej pasuje. Jeżeli macie ochotę wypróbować coś nowego, i pobawić się trochę przygotowywaniem ciasta, zapraszam do wypróbowania tego przepisu i upieczenia makowca w maślanym, francusko - drożdżowym cieście
składniki:
na 3 makowce
ciasto:
200ml letniego mleka plus 60ml do przygotowania rozczynu
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
500g mąki pszennej TYP 450 albo 500 plus 3 łyżki do rozczynu
3 łyżki cukru plus 1 łyżka do przygotowania rozczynu
1 jajko
szczypta soli
220g masła: 30g roztopionego i 190g miękkiego
masa makowa:
400g maku mielonego
4 łyżki miodu
150g cukru brązowego
2 łyżki brandy albo rum
2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
2 jajka
3 łyżki miękkiego masła
400ml mleka
2 łyżeczki cynamonu
100g orzechów włoskich, posiekanych
80g płatków migdałowych
1 jajko plus 1 łyżka mleka, roztrzepane, do posmarowania
kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania - opcjonalnie
jak zrobić:
rozczyn drożdżowy:
w miseczce rozkrusz 25g drożdży, dodaj 1 łyżkę cukru i 60ml letniego mleka, wymieszaj, dodaj 3 łyżki mąki,wymieszaj szybko i odstaw, aż zaczną pracować, czyli do momentu kiedy na wierzchu pojawią się bąble i piana.
W dużej misce wymieszaj 500g mąki z solą, po środku zrób dołek, wlej rozczyn, lekko wymieszaj widelcem, dodaj 30g roztopionego masła, wymieszaj, a potem wyrób szybko dość elastyczne ciasto; nie dodawaj mąki, może być luźne. Uformuj ciasto w prostokąt, zawiń dokładnie w folię spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut. Ciasto wyrośnie. Wyjmij je, rozwałkuj na prostokąt 30 x 15cm, rozsmaruj na nim 190g miękkiego masła zostawiając 0.5cm margines wokół, teraz załóż 1/3 ciasta do środka, to samo z drugiej strony, przykrywając pierwszą część ciasta, dociśnij, odwróć ciasto tak, żeby mieć krótszy bok przed sobą. Rozwałkuj na mniejszy niż poprzednio prostokąt, 25 x 18-20cm. Staraj się jak najmniej podsypywać mąką. Ponownie złóż jak wcześniej, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 45 min.
Wałkowanie i składanie jak to, które opisałam, trzeba powtórzyć jeszcze 3 - krotnie. Po ostatnim najlepiej włożyć ciasto zawinięte w folię spożywczą na kilka godzin do lodówki.
W czasie kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj masę makową:
masa makowa:
mleko z miodem, cukrem, cynamonem podgrzewaj do zagotowania, dodaj mak, dobrze wymieszaj i krótko zagotuj. Teraz dodaj resztę składników, masło, brandy, ekstrakt, wymieszaj, kiedy masa lekko przestygnie dodaj orzechy i płatki migdałowe, możesz dodać rodzynki czy skórkę pomarańczową jeżeli lubisz, wbij jajka i jeszcze raz wymieszaj, odstaw.
całość:
ciasto podziel na 3 części, każdą rozwałkuj na prostokąt o wymiarach około 30 x 25cm, grubość około 4mm. Masę makową podziel na 3 części, każdy prostokąt ciasta pokryj 1/3 masy. Zwiń ciasto w roladę, zalep dokładnie jeden z końców, rozpłaszcz roladę lekko. Ostrym nożem przekrój wałek wzdłuż, zostaw jeden koniec nieprzecięty. Zapleć jedną część nad drugą, wyrównaj dłońmi, zalep dokładnie końce. Przenieś na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj bawełnianym ręcznikiem kuchennym i zostaw jeszcze na około 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ja zostawiłam jedną roladę nieprzeciętą, łączeniem na wierzchu, na zdjęciach środkowa. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 190' przez około 25 - 30 minut, aż będą lekko brązowe. Gorące posmaruj lukrem i posyp makiem albo skórką pomarańczową.
lukier:
około 1 kubek cukru pudru
kilka łyżek letniego mleka
Rozetrzyj cukier z mlekiem na gładką masę, jeżeli jest za rzadka, dodaj więcej cukru, jeżeli za gęsta, dodaj trochę mleka.