Sama nie wiem, dlaczego nazwałam ten sernik „wiejski”, takie
było moje pierwsze wrażenie, kiedy go spróbowałam, i nie tylko moje, a to już znaczy,
że było właściwe. Ci, którzy go jedli też tak go określili, usłyszałam: taki
pyszny, wiejski… A jest przepyszny,
maślano – serowo – kremowy, na mocno kruchym spodzie, do tego ta kratka, no i
słodki lukier, który według mnie jest potrzebny, bo nadaje sernikowi
świątecznego charakteru. Sernik w ostatnim rzucie posypałam posiekaną białą
czekoladą.
składniki:
na blaszkę 23 x 29cm
spód:
350g mąki pszennej TYP 500
160g drobnego cukru
1 jajko plus 1 żółtko
100g zimnego masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli
masa serowa:
100g miękkiego masła
180g cukru pudru
6 jajek, żółtka i białka osobno
700g białego sera pełnotłustego
duża szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko rozbełtane, do posmarowania pasków z ciasta przed pieczeniem
lukier:
1 kubek cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1-2 łyżki letniego mleka
jak zrobić:
spód:
mąkę wymieszaj z
solą, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaj masło pokrojone na kawałki,
szczypiąc palcami połącz, aż masa będzie przypominała kruszonkę. Teraz dodaj
jajka i śmietanę, szybko zagnieć w miarę elastyczne ciasto. Podziel je na dwie
części, 1/3 i 2/3, większą częścią wylep spód formy wyłożonej papierem do
pieczenia, a mniejszą włóż do lodówki na czas przygotowania masy. Spód nakłuj w
kilku miejscach, podpiecz go w piekarniku rozgrzanym do 180’ przez około 15
minut, powinien pozostać jasny.
masa serowa:
masło utrzyj z cukrem
pudrem i cukrem wanilinowym na białą puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku,
ciągle ucierając. Teraz zacznij dodawać biały ser porcjami, nadal ucierając, aż
całość będzie gładka i puszysta. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Pianę dodawaj porcjami delikatnie
mieszając łyżką, aż połączysz całość. Gotową masę wyłóż do blaszki, wyrównaj
wierzch.
Pozostałą 1/3 ciasta
wyjmij z lodówki, rozwałkuj przez folię na papierze do pieczenia na 3mm placek.
Pokrój go na paski około 1.5 centymetrowe, z pasków ułóż kratkę na wierzchu
masy serowej. Paski posmaruj przy pomocy pędzla rozbełtanym jajkiem. Piecz w
piekarniku rozgrzanym do 180’ przez około 60 minut, aż wierzch będzie pięknie
złocisty. Wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w zamkniętym piekarniku, najlepiej
do całkowitego wystudzenia. Kiedy będzie zimny, przygotuj lukier – wymieszaj
wszystkie składniki ucierając je na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany
i polej wierzch sernika.
Witam. Pytanie dotyczące sera... ma być zmielony? Może być z wiaderka? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń