środa, 19 grudnia 2018

sernik wiejski świąteczny z kratką


Sama nie wiem, dlaczego nazwałam ten sernik „wiejski”, takie było moje pierwsze wrażenie, kiedy go spróbowałam, i nie tylko moje, a to już znaczy, że było właściwe. Ci, którzy go jedli też tak go określili, usłyszałam: taki pyszny, wiejski… A  jest przepyszny, maślano – serowo – kremowy, na mocno kruchym spodzie, do tego ta kratka, no i słodki lukier, który według mnie jest potrzebny, bo nadaje sernikowi świątecznego charakteru. Sernik w ostatnim rzucie posypałam posiekaną białą czekoladą.
























składniki:

na blaszkę 23 x 29cm

spód:

350g mąki pszennej TYP 500
160g drobnego cukru
1 jajko plus 1 żółtko
100g zimnego masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta soli

masa serowa:

100g miękkiego masła
180g cukru pudru
6 jajek, żółtka i białka osobno
700g białego sera pełnotłustego
duża szczypta soli
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko rozbełtane, do posmarowania pasków z ciasta przed pieczeniem


lukier:


1 kubek cukru pudru
1 łyżka gorącej wody
1-2 łyżki letniego mleka






jak zrobić:


spód:

mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodaj masło pokrojone na kawałki, szczypiąc palcami połącz, aż masa będzie przypominała kruszonkę. Teraz dodaj jajka i śmietanę, szybko zagnieć w miarę elastyczne ciasto. Podziel je na dwie części, 1/3 i 2/3, większą częścią wylep spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, a mniejszą włóż do lodówki na czas przygotowania masy. Spód nakłuj w kilku miejscach, podpiecz go w piekarniku rozgrzanym do 180’ przez około 15 minut, powinien pozostać jasny.


masa serowa:

masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na białą puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, ciągle ucierając. Teraz zacznij dodawać biały ser porcjami, nadal ucierając, aż całość będzie gładka i puszysta. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Pianę dodawaj porcjami delikatnie mieszając łyżką, aż połączysz całość. Gotową masę wyłóż do blaszki, wyrównaj wierzch.
Pozostałą 1/3 ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj przez folię na papierze do pieczenia na 3mm placek. Pokrój go na paski około 1.5 centymetrowe, z pasków ułóż kratkę na wierzchu masy serowej. Paski posmaruj przy pomocy pędzla rozbełtanym jajkiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180’ przez około 60 minut, aż wierzch będzie pięknie złocisty. Wyłącz piekarnik, a sernik zostaw w zamkniętym piekarniku, najlepiej do całkowitego wystudzenia. Kiedy będzie zimny, przygotuj lukier – wymieszaj wszystkie składniki ucierając je na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany i polej wierzch sernika.







1 komentarz:

  1. Witam. Pytanie dotyczące sera... ma być zmielony? Może być z wiaderka? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń