Zdjęcie drożdżówek na Facebooku wzbudziło duże zainteresowanie, obiecałam przepis, śpieszę się więc bardzo..
Świetne ciasto drożdżowe, pracowało cudownie, kruszonka wspaniała, korzystajcie z przepisu, bo jest wyjątkowo udany. Już myślę nad kolejną edycją, z jakimi owocami ją upiekę.
składniki:
na 16sztuk - drożdżówki są mini, można je zrobić większe, wtedy ciasto podzielić na 9-10 części
2 1/4 kubka mąki pszennej chlebowej TYP 750
3/4 kubka letniego mleka
duża szczypta soli
1 jajko plus 1 żółtko
4 łyżki cukru
80g bardzo miękkiego masła
1 opakowanie (7g) suchych drożdży albo 15g świeżych
ok. 500g owoców, umytych i podzielonych na części
2-3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki kardamonu
kruszonka:
100g mąki pszennej chlebowej (ewentualnie odrobina więcej)
100g cukru
80g miękkiego masła
Zapomniałam, drożdżówki można posypać płatkami migdałów!
jak zrobić:
mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, jeżeli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: dobrze wymieszaj drożdże z 1/2 łyżki cukru, 1/4 kubka mleka, 2 łyżkami mąki, odstaw, aż zacznie pracować, na ok. 15-20 min. Teraz dodaj resztę składników, na końcu masło, wyrób ciasto, aż będzie odchodziło od ręki i będzie elastyczne; i żeby Cię nie kusiło podsypywać mąką, ciasto ma być mięciutkie. Uformuj kulę, włóż do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości, na około 1.5 godziny.
Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj owoce; oczyszczone i pokrojone wymieszaj z cukrem i kardamonem, odstaw.
Wyrośnięte ciasto podziel na 16 części, uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je w sporych odległościach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oprószonym mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min. albo do podwojenia objętości.
Kiedy rosną, zagnieć składniki na kruszonkę, włóż miskę do lodówki.
Odkryj bułeczki, połowę luźno ułóż na blaszce, drugą część na drugiej. Dnem małej szklanki dociśnij mocno każdą, ciasto ma być cienkie, żeby zrobić wgłębienie na owoce. Ułóż w nim morele bez soku, posyp, a raczej dociśnij kruszonkę na wierzchu. Piecz w 180' przez około 18-20 min., aż będą złociste. Drugą partie upiecz tak samo.
Wystudź na kratce. Ja lubię podawać jeszcze ciepłe.