poniedziałek, 27 lipca 2020

mini drożdżówki z morelami

...z morelami, albo innymi owocami sezonowymi.
Zdjęcie drożdżówek na Facebooku wzbudziło duże zainteresowanie, obiecałam przepis, śpieszę się więc bardzo..
Świetne ciasto drożdżowe, pracowało cudownie, kruszonka wspaniała, korzystajcie z przepisu, bo jest wyjątkowo udany. Już myślę nad kolejną edycją, z jakimi owocami ją upiekę.















składniki:

na 16sztuk - drożdżówki są mini, można je zrobić większe, wtedy ciasto podzielić na 9-10 części

2 1/4 kubka mąki pszennej chlebowej TYP 750
3/4 kubka letniego mleka
duża szczypta soli
1 jajko plus 1 żółtko
4 łyżki cukru
80g bardzo miękkiego masła
1 opakowanie (7g) suchych drożdży albo 15g świeżych

ok. 500g owoców, umytych i podzielonych na części
2-3 łyżki brązowego cukru
1/2 łyżeczki kardamonu

kruszonka:

100g mąki pszennej chlebowej (ewentualnie odrobina więcej)
100g cukru
80g miękkiego masła


Zapomniałam, drożdżówki można posypać płatkami migdałów!










jak zrobić:

mąkę wymieszaj z suchymi drożdżami, jeżeli używasz świeżych drożdży, przygotuj rozczyn: dobrze wymieszaj drożdże z 1/2 łyżki cukru, 1/4 kubka mleka, 2 łyżkami mąki, odstaw, aż zacznie pracować, na ok. 15-20 min. Teraz dodaj resztę składników, na końcu masło, wyrób ciasto, aż będzie odchodziło od ręki i będzie elastyczne; i żeby Cię nie kusiło podsypywać mąką, ciasto ma być mięciutkie. Uformuj kulę, włóż do natłuszczonej miski, przykryj folią spożywczą i odstaw do podwojenia objętości, na około 1.5 godziny.
Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj owoce; oczyszczone i pokrojone wymieszaj z cukrem i kardamonem, odstaw.
Wyrośnięte ciasto podziel na 16 części, uformuj okrągłe bułeczki, ułóż je w sporych odległościach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia oprószonym mąką. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 min. albo do podwojenia objętości.
Kiedy rosną, zagnieć składniki na kruszonkę, włóż miskę do lodówki.
Odkryj bułeczki, połowę luźno ułóż na blaszce, drugą część na drugiej. Dnem małej szklanki dociśnij mocno każdą, ciasto ma być cienkie, żeby zrobić wgłębienie na owoce. Ułóż w nim morele bez soku, posyp, a raczej dociśnij kruszonkę na wierzchu. Piecz w 180' przez około 18-20 min., aż będą złociste. Drugą partie upiecz tak samo.
Wystudź na kratce. Ja lubię podawać jeszcze ciepłe.











poniedziałek, 20 lipca 2020

brownie bez cukru i mąki, z fasoli i banana

Dzisiaj będzie krótko, obiecałam przepis jeszcze dzisiaj i muszę dotrzymać słowa.
Brownie jest rewelacyjne, konsystencja, smak, trzeba zrobić i spróbować, opowiedzieć się nie da. Do tego proste, dostępne składniki, bardzo dobre dietetycznie.


składniki:

na blaszkę 22cm x 22cm

spód:

1 puszka czerwonej fasoli ( nie miałam, użyłam białej, brownie wyszło idealnie )
1 duży dojrzały banan
2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao
2-3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wierzch:

100g gorzkiej czekolady
1/2 kubka orzechów, nerkowców albo ziemnych
1/4 łyżeczki soli
1 czubata łyżka masła orzechowego











Jak zrobić:

odlej wodę z fasolki, opłucz i dokładnie odsącz. Zblenduj razem z bananem na papkę. Dodaj jajka, olej kokosowy, kakao, miód i proszek do pieczenia, zmiksuj dobrze, aż składniki się dobrze połączą.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto na spód, piecz w 180' przez 40 minut, aż będzie wypieczone, do suchego patyczka.
Wystudź. Kiedy będzie już chłodne, przygotuj wierzch.



wierzch:



Rozpuść połamaną czekoladę w kąpieli wodnej; na większym garnku z odrobiną wody na dnie umieść mniejszy garnek albo metalową miskę, podgrzewaj aż będzie miękka, nie mieszaj, dopiero kiedy zmięknie. Dodaj masło orzechowe, sól i orzechy, dobrze wymieszaj, wyłóż na spód, rozłóż na całej powierzchni. Wstaw formę do lodówki na 1-2 godziny, aż całkowicie zastygnie.






niedziela, 19 lipca 2020

a na lato chłodnik, najlepszy z botwiny


Zimne zupy latem są wspaniałe. Hiszpanie mają słoneczne Gazpacho z pomidorów, a my  chłodnik ze świeżej botwiny. Jest mnóstwo rodzajów chłodnika, różnie się nazywają, a każdy kto je gotuje twierdzi, że jego przepis jest absolutnie najlepszy. Mój chłodnik jest łatwy, nie wymaga niesamowitej liczby składników, zawiera jednak wszystko, co niezbędne i co stanowi o wyjątkowości tej zupy.
Kiedy botwina już się kończy, wykorzystajcie samego buraka i dodajcie więcej zieleniny, szczypioru i kopru.

czas przygotowania:  20 minut    (plus czas ugotowania bulionu – około 2 godziny)
czas chłodzenia:  około 2 godziny









Składniki:
1litr wywaru z warzyw ( ewentualnie woda, osolona, wtedy mniejsza ilość )
500g botwiny ( buraczki i liście )
pęczek kopru, posiekany
pęczek szczypioru, posiekany
2 spore ząbki czosnku, pokrojone w kosteczkę
sól, pieprz
sok z ½ cytryny ( albo więcej, do smaku )

1         średnie ogórki, pokrojone w drobną kosteczkę, odsączone
rzodkiewka ( opcjonalnie ), pokrojona w kosteczkę
jajko
awokado ( opcjonalnie )
250g jogurtu greckiego
250g kefiru


Jak zrobić:
Botwinę umyj, pokrój buraczki w kosteczkę, a liście w drobne paseczki. Przygotuj wywar warzywny albo zagotuj wodę, krótko ugotuj w nim buraczki, około 5 minut. Po tym czasie wrzuć liście, gotuj 2 minuty.  Schłodź całkowicie.
Jogurt wymieszaj z kefirem, połącz z wywarem. Dodaj ogórek, czosnek  i zieleninę, wymieszaj dokładnie. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na wierzchu połóż ćwiartki ugotowanego na twardo jajka, możesz również dodać pokrojone w kostkę awokado.
Przed podaniem schłodź w lodówce, najlepiej przez 2-3 godziny.