To świetny i szybki deser wegański, który nawet jeżeli nie jesteście weganami polubicie.
Staram się jeść zdrowo, ale nie umiem sobie odmówić słodyczy. Żeby być w zgodzie z sobą i swoimi zasadami żywieniowymi wypracowałam pewien rodzaj kompromisu, jem słodycze ale tylko takie, które sama przygotuję, a więc takie, których skład znam. Co więcej, ciasta i desery, które robię nie zawierają białego cukru, używam głównie cukru kokosowego i syropu klonowego. Wiem, wiem, nie powinniśmy jeść słodkiego w ogóle, bo nawet te lepsze cukry nam nie służą, ale to właśnie ten mój kompromis.
Jestem bardzo wybredna jeżeli chodzi o jedzenie, jedzenie w ogóle, a słodycze w szczególności, i naprawdę trudno mi dogodzić. Piszę o tym, ponieważ temat "zdrowych słodyczy", też słodyczy wegańskich, które uważam za zdrowsze, bo tłuszcze roślinne są dla nas lepsze niż zwierzęce, a więc, temat słodyczy rozwinęłam i ciągle go doskonalę. Zacznę dzisiaj od bardzo prostego przepisu na kokosanki z wegańską polewą czekoladową.
Kiedy macie ochotę na coś słodkiego, i niczego nie macie pod ręką, a staracie się jeść zdrowo i dietetycznie, sięgajcie po ten przepis. Zdjęcia, niestety, tylko dwa, nie zdążyłam zrobić, kokosanki za szybko zniknęły.
składniki:
na
8-12 sztuk, w zależności od wielkości
250g
wiórków kokosowych bio
120g
mąki z migdałów blanszowanych
5
sztuk daktyli świeżych, bez pestek
2
łyżki oleju kokosowego bio
szczypta
soli
60g
syropu z agawy albo klonowego, ja użyłam pół na pół
1
łyżeczka ekstraktu naturalnego z wanilii
2-3
łyżki mleka migdałowego
polewa
80ml
mleka migdałowego
80g
gorzkiej czekolady wegańskiej
Jak
zrobić:
daktyle
bez pestek namocz na kilka minut w mleku migdałowym, zblenduj na papkę. Jeżeli
są za suche, dodaj więcej płynu. Olej kokosowy roztop na maleńkim ogniu, ma być
płynny i letni. Do miski ze zblendowanymi daktylami dodaj mąkę migdałową,
wiórki kokosowe, sól, syrop, ekstrakt waniliowy i olej kokosowy, wymieszaj na
zwartą masę, możesz lekko zblendować. Masa powinna być zwarta i dać się
formować. Uformuj ciasto w stożki albo kulki.
Polewa:
podgrzewaj mleko migdałowe przez kilka minut, aż zredukuje objętość o 1/3. Zestaw z ognia, wrzuć pokruszoną czekoladę, poczekaj chwilę, dobrze wymieszaj, a potem polej kokosanki. Początkowo polewa może być rzadka, ale po 1.5 -2 godz zastygnie.