wtorek, 15 sierpnia 2023

Galette z nektarynkami według @rozkoszny

 Galette to moje ulubione ciasto. Jest to tarta francuska, którą nazywa się też szybką albo niedbałą. To chyba najłatwiejsza tarta, ponieważ nie trzeba formować spodu, wychładzać go i podpiekać, wystarczy rozwałkować spód na placek, nałożyć nadzienie, zawinąć brzeg do środka i piec. Ciasto jest łatwe, ale trzeba mieć na nie dobry przepis, bo jest to trochę inne ciasto niż to na tartę tradycyjną. W składzie jest zwykle, oprócz mąki i masła trochę białego sera czy serka, ewentualnie jogurtu, czasami soku z cytryny.

Według tego przepisu powstaje ciasto listkujące, czyli rozwarstwiające się na cieniutkie listki ciasta. Żeby takie ciasto powstało trzeba szybko zagnieść składniki, nie wyrabiać do dokładnie, no i jednym ze składników musi być biały serek typu Philadelphia. Ja użyłam tego właśnie, ale można go zastąpić serkiem Twój Smak, albo po prostu kremowym białym serem.

Na każdym etapie powstawania galette dobrze jest je chłodzić, nie dopuszczać do ogrzania się. Tarta podczas pieczenia będzie wtedy się 'rozlewać', straci formę i kształt, a do tego spód może rozmięknąć.
































Składniki:

na średniej wielkości tartę


150g mąki pszennej

1 łyżeczka cukru

1/4 łyżeczki soli

100g zimnego masła pokrojonego na kawałki

1 opakowanie 125g serka Philadelphia


750-800g owoców: nektarynek, brzoskwiń, borówek...

80-100g cukru

sok z 1/2 cytryny

szczypta soli

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżka cukru wanilinowego albo 1 łyżeczka ekstraktu z naturalnej wanilii


1-2 łyżki bułki tartej

1 jajko roztrzepane

cukier brązowy do posypania brzegu


jak zrobić:

składniki ciasta szybko zagnieć, nie wyrabiaj za mocno, właściwie w ogóle nie wyrabiaj, chodzi o to, żeby się połączyły. Zawiń w folie spożywczą, włóż do lodówki na ok. 20 minut.

Owoce umyj, osusz, pokrój w plasterki, wsyp do miski. Dodaj cukier, sól, sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną, wanilię, wymieszaj, odstaw, żeby puściły sok.

Wychłodzone ciasto rozwałkuj na kawałku papieru do pieczenia, którym pokryjesz blaszkę, najlepiej przez folię spożywczą, w który zawinięte było ciasto. Jeżeli ciasto po rozwałkowaniu jest zbyt kleiste, włóż je razem z papierem do lodówki.

Owoce odsącz na sicie, sok wlej do garnuszka i przygotuj glazurę; podgrzewaj ciągle mieszając, aż zgęstnieje i będzie przypominało rzadki kisiel (dzięki mące ziemniaczanej). Dodaj glazurę do owoców, wymieszaj, żeby obtoczyła owoce. 

Wyjmij wychłodzony spód, przełóż go na blaszkę do pieczenia, wyłóż na niego owoce - ładnie je ułóż zostawiając około 3-4cm brzegu wolne. Zawiń ten wolny brzeg do środka delikatnie przykrywając owoce.

Rozgrzej piekarnik do 200'. Brzeg tarty posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp go cukrem brązowym albo zwykłym, najlepiej grubym. Piecz przez 25-30 minut, aż będzie mocno złocisty z wierzchu. 

Jeżeli będzie się za wcześnie przypiekał, przykryj folią aluminiową i dopiecz (możesz też zmienić grzanie na tylko od spodu). Podawaj najlepiej tego samego dnia, świetnie smakuje z lodami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz