W planach mam zupę i pesto, ale zacznę od mojego ulubionego galette, czyli szybkiej albo inaczej niedbałej tarty. Szybka, bo nie trzeba podpiekać spodu, wystarczy go rozwałkować, nałożyć nadzienie i upiec.
Przepisów na ciasto do galette jest mnóstwo, ale po raz pierwszy zrobiłam spód z dodatkiem mąki kukurydzianej i smalcu. Jest wspaniale kruchy i delikatny, a jego smak świetnie gra ze smakiem pokrzywy i sera koziego. Nie po raz pierwszy przekonuję się, że smalec bardzo poprawia jakość kruchego ciasta, zarówno słonego jak i słodkiego. Wystarczą 2-3 łyżki dobrej jakości smalcu, to ważne, żeby ciasto nabrało nowej jakości. Spód ma świetny smak i jest wyjątkowo kruchy i delikatny.
składniki:
spód:
1 kubek mąki pszennej
1/4 kubka mąki kukurydziane
1/2 łyżeczki soli
90g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
50g smalcu, roztopionego i lekko przestudzonego
około 1/4 kubka lodowatej wody
1 żółtko, rozbełtane, do posmarowania brzegów przed pieczeniem
około 200g liści pokrzywy
100-150g sera koziego do pokruszenia
4-5 plasterków szynki długodojrzewającej, pokrojonej na kawałki
sól, pieprz
masło
oliwa
orzeszki pinii do posypania - opcjonalnie
jak zrobić:
wymieszaj obie mąki z solą, dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż masa będzie miała konsystencję kruszonki. Dodaj smalec i odrobinę wody, jeżeli trzeba dodaj trochę więcej wody, szybko zagnieć elastyczne ciasto. Uformuj dysk, zawiń go w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.
W rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy i 2 łyżki masła. Liście pokrzywy lekko posiekaj, pamiętaj, że mogą kłuć, najlepiej rób to w rękawiczkach, wrzuć do rondla i duś na małym ogniu przez 5-6 minut, dolewając odrobinę wody w trakcie, aż pokrzywa zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
Ciasto na spód rozwałkuj na papierzee do pieczenia na placek o średnicy około 30cm i przenieś papier na płaską blaszkę do pieczenia. Teraz przygotuj nadzienie: rozkrusz kozi ser na spodzie, zostawiając brzeg - margines około 4cm, wyłóż pokrzywę na ser, rozłóż równomiernie, rozsyp kawałki szynki na całości. Posyp wierzch galette orzeszkami, jeżeli chcesz. Brzeg galette załóż do środka, zakrywając częściowo nadzienie, posmaruj rozbełtanym żółtkiem. Piecz w 180'C przez około 30 min, aż brzeg będzie złocisty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz