sobota, 2 grudnia 2017

makowiec z kratką, najlepszy

Nie oczekuję wiele od makowca, a mimo to większość mi nie smakuje, no i z tęsknoty za takim idealnym postanowiłam upiec dokładnie taki, jaki lubię.
Podstawową masę tego najlepszego ciasta musi stanowić właśnie mak, nie suchy i bez wyrazu, ale wilgotny, czarny, lśniący i aromatyczny, najlepiej rumowo migdałowy, do tego wszystkiego odpowiednio słodki. I właściwie dużo więcej już nie trzeba, jeszcze tylko kruchy, maślany spód, a na wierzchu kratka z kruchego ciasta. Teraz wystarczy już tylko pokryć makowiec lukrem, najlepszy makowiec gotowy. I taki właśnie upiekłam, i taki upiekę na Święta.






















składniki:
na blaszkę prostokątną 25 x 35cm

kruche ciasto:

500g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka cukry waniliowego
100g cukru
250g g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
4 żółtka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany

masa makowa:

2 opakowania ( 400g ) mielonego maku
250g cukru
4-5 łyżek miodu
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
400ml mleka
szczypta soli
4 jajka, żółtka i białka osobno, białka ubite na sztywną pianę
70g rodzynek
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka powideł śliwkowych
100g orzechów włoskich, grubo posiekanych
100g masła
2-3 łyżki brandy

lukier:
cukier puder
odrobina soku z cytryny
odrobina brandy
gorąca woda

jak zrobić

spód:

mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Palcami rozetrzyj z kawałkami masła na masę o konsystencji kruszonki. Dodaj cukier zwykły i waniliowy, żółtka, śmietanę i ekstrakt waniliowy, szybko zagnieć ciasto. Jeżeli jest za suche, dodaj trochę zimnej wody w trakcie wyrabiania. Uformuj ciasto w dysk, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.
Po tym czasie 2/3 ciasta rozwałkuj w prostokąt i wylep nim spód blaszki ( resztę ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki ). Nakłuj w kilku miejscach i podpiecz w 180'C przez około 15 minut. 

masa makowa:

zagotuj mleko z 200g cukru, dodaj mak i gotuj przez 7-10 minut, ciągle mieszając, aż mak będzie miękki. Dodaj szczyptę soli, ekstrakt, miód, powidła, rodzynki, cynamon i masło, wymieszaj i lekko podgrzewaj. Zestaw z ognia, odstaw, żeby masa lekko przestygła. Dodaj orzechy i brandy. Żółtka ubij z 50g cukru na biały puszysty krem, dodaj do przestudzonej masy makowej i delikatnie wymieszaj. Na końcu delikatnie wmieszaj łyżką ubite białka.
Gotową masę wyłóż na podpieczony spód. Resztę ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj na cienki placek, najlepiej przez folię spożywczą i na papierze do pieczenia, pokrój w paski o szerokości około 1cm. Ułóż kratkę na wierzchu ciasta.
Piecz w 180'C przez około 60 minut, aż kratka będzie złocista.

Składniki na lukier utrzyj na gładką masę, posmaruj wierzch ostudzonego ciasta.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz