niedziela, 27 września 2020

Hummus z pieczoną dynią

Kuchnia arabska to mój konik, lubię ją gotować, jeść, uczyć się nowych przepisów, ale też rozwijać stare. Dzisiaj proponuję urozmaicenie klasycznej receptury na hummus. 

Hummus to absolutna baza zarówno w kuchni arabskiej jak i żydowskiej. Dodaje się go do wszystkiego, jada na śniadanie i kolację. Jest pożywny i pyszny, a do tego bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy ciecierzyca z puszki, czosnek, cytryna i tahini, no i oczywiście dobry blender. 

A ja proponuję wersję trochę odmienioną, z dodatkiem pieczonej dyni. Moja ulubiona odmiana to Hokkaido, nie dość, że świetnie smakuje, ma piękną soczystą pomarańczową barwę, to jeszcze skóra, którą zwykle trudno obrać, w tej odmianie nadaje się do jedzenia. Po upieczeniu jest mięciutka i dobrze się poddaje blendowaniu. Wypróbujcie ten wariant, jest doskonały.






Składniki:

na dwie porcje

1 puszka ciecierzycy, płyn zachowaj
1 mała dynia (ok. 1 1/2 kubka kawałków pieczonej dyni)
2-3 łyżki pasty Tahini
sok wyciśnięty z 1/2 - 1 cytryny
2-3 ząbki czosnku, grubo posiekane
sól
chilli w proszku
oliwa do podania







Jak zrobić:

dynię przekrój, wydrąż, posmaruj oliwą i posyp solą. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w piekarniku rozgrzanym do 200' przez około 30-40 minut; sprawdź widelcem, czy jest miękka. Po upieczeniu wyjmij, pokrój w kawałki.
Ciecierzycę odsącz, płyn zachowaj do podlewania masy. Dodaj do niej posiekany czosnek, blenduj z odrobiną płynu na gładką masę. Dodaj dynię, podlej płynem i zblenduj aż całość będzie gładka. Teraz dodaj pastę Tahini i sok z cytryny, blenduj, dopraw solą i chilli, wymieszaj. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodaj więcej płynu. Jeszcze blenduj, aż będzie gładka i puszysta. 
Przełóż do ładnego naczynia, udekoruj i polej oliwą. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, hummus powinien się dobrze wychłodzić. Podawaj z pieczywem i sałatka z pomidorów i ogórków z czerwoną cebulą. 









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz