Kuchnia arabska to mój konik, lubię ją gotować, jeść, uczyć się nowych przepisów, ale też rozwijać stare. Dzisiaj proponuję urozmaicenie klasycznej receptury na hummus.
Hummus to absolutna baza zarówno w kuchni arabskiej jak i żydowskiej. Dodaje się go do wszystkiego, jada na śniadanie i kolację. Jest pożywny i pyszny, a do tego bardzo łatwy w przygotowaniu. Wystarczy ciecierzyca z puszki, czosnek, cytryna i tahini, no i oczywiście dobry blender.
A ja proponuję wersję trochę odmienioną, z dodatkiem pieczonej dyni. Moja ulubiona odmiana to Hokkaido, nie dość, że świetnie smakuje, ma piękną soczystą pomarańczową barwę, to jeszcze skóra, którą zwykle trudno obrać, w tej odmianie nadaje się do jedzenia. Po upieczeniu jest mięciutka i dobrze się poddaje blendowaniu. Wypróbujcie ten wariant, jest doskonały.
Składniki:
na dwie porcje
1 puszka ciecierzycy, płyn zachowaj
1 mała dynia (ok. 1 1/2 kubka kawałków pieczonej dyni)
2-3 łyżki pasty Tahini
sok wyciśnięty z 1/2 - 1 cytryny
2-3 ząbki czosnku, grubo posiekane
sól
chilli w proszku
oliwa do podania
Jak zrobić:
dynię przekrój, wydrąż, posmaruj oliwą i posyp solą. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz w piekarniku rozgrzanym do 200' przez około 30-40 minut; sprawdź widelcem, czy jest miękka. Po upieczeniu wyjmij, pokrój w kawałki.
Ciecierzycę odsącz, płyn zachowaj do podlewania masy. Dodaj do niej posiekany czosnek, blenduj z odrobiną płynu na gładką masę. Dodaj dynię, podlej płynem i zblenduj aż całość będzie gładka. Teraz dodaj pastę Tahini i sok z cytryny, blenduj, dopraw solą i chilli, wymieszaj. Jeżeli masa jest zbyt gęsta dodaj więcej płynu. Jeszcze blenduj, aż będzie gładka i puszysta.
Przełóż do ładnego naczynia, udekoruj i polej oliwą. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny, hummus powinien się dobrze wychłodzić. Podawaj z pieczywem i sałatka z pomidorów i ogórków z czerwoną cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz