sobota, 1 kwietnia 2023

Babka majonezowa z grejpfrutem

O użyciu majonezu do upieczenia babki słyszałam już dawno, ale jakoś tak nie wydawało mi się to połączenie atrakcyjne. Majonez z parówką czy w sałatce jarzynowej to pyszna klasyka, ale w słodkich wypiekach, trudno mi było te smaki połączyć. Jednak kiedy zobaczyłam zdjęcie babki majonezowej Michała Korkosza, autora bloga @Rozkoszny, który słynie z doskonałych pomysłów na gotowanie, natychmiast sprawdziłam czy mam wszystkie potrzebne składniki. Nie miałam. I nie chodziło o majonez, bo ten mam zawsze, nie miałam grejpfruta. Kupiłam, babkę upiekłam i z pełnym przekonaniem ją polecam. 
Tak dobrej babki dawno nie jadłam, jest wilgotna, to dla mnie chyba najważniejsze w takich wypiekach, ma piękną barwę, a dzięki cytrusowi cudowny świeży smak. Grejpfrut wykorzystałam cały, nie tylko skórkę, sok zredukowałam, syrop wymieszałam  z cukrem pudrem i powstał cudowny lekko kwaśny lukier o delikatnej pomarańczowej barwie. 
To łatwy, szybki przepis, wszystko się zgadza, uda się na pewno, koniecznie upieczcie na Wielkanoc. Oczywiście, babka nie wystarczy, muszą być mazurki, ale o tym będzie w następnym poście.

UWAGA: kubek = 250ml

Uwaga: wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej



























Składniki:

na okrągłą formę do babki o średnicy ok. 23cm


3 duże jajka
2 żółtka
3/4 - 1 kubek cukru; ja lubię babkę słodką, użyłam całego kubka
skórka starta z 1 grejpfruta, z samej skórki, bez białego
200g majonezu
100g - 3/4 kubka mąki pszennej
80g - 3/4 kubka mąki ziemniaczanej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli


lukier

sok z całego grejpfruta
3 łyżki cukru
1 - 1 1/2 kubka cukru pudru, albo w zależności od potrzeby


jak zrobić:

formę do pieczenia dobrze wysmaruj masłem i wysyp mąką. Piekarnik rozgrzej do 190'.

Ubij jajka i żółtka z cukrem na puszysty krem, dodaj startą skórkę z grejpfruta, ubijaj przez około 3 minuty. Dodaj majonez, wymieszaj, ale już nie ubijaj mocno, dobrze połącz z masą jajeczną.

Obie mąki wymieszaj, dodaj sól i proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodawaj porcjami do masy jajecznej, mieszaj, żeby składniki się połączyły i nie było grudek, ale nie za mocno, żeby nie zniknęła puszystość ciasta, bo to grozi zakalcem. 

Wyłóż ciasto do formy, wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz przez około 30 minut, aż ciasto będzie złociste na wierzchu, a patyczek suchy. Po upieczeniu zostaw babkę na 2-3 minuty w formie, a potem przełóż na kratkę i zostaw do wystudzenia.


Przygotuj lukier:
kiedy babka się piecze wlej sok do rondelka, dodaj cukier i wymieszaj, gotuj na małym ogniu, aż sok się zredukuje o 1/3 i powstanie syrop. Nie może być zbyt gęsty, bo wtedy trudno będzie go połączyć z cukrem pudrem. Do rondelka wsyp cukier puder, około 1 kubek, jeżeli trzeba więcej, dokładnie wymieszaj na masę o konsystencji śmietany. Pokryj lukrem babkę i zostaw, aż stężeje. Babka gotowa.
 









1 komentarz: