sobota, 22 lipca 2023

Gratin ziemniaczano cukiniowa, albo po prostu zapiekanka

Gratin to francuskie danie składające się z cienko krojonych ziemniaków zapieczonych w zalewie śmietanowo serowej, to nic innego jak nasza swojska zapiekanka.
Początkowo miała być prosta, bardzo prosta. Planowałam pokroić ziemniaki w cieniutkie plasterki, doprawić solą, pieprzem, oregano i oliwą, zapiec, a potem ułożyć na nich cienkie plasterki chrupiącej żółtej cukinii, doprawić jak ziemniaki, posypać parmezanem i zapiec. Danie rozwinęło się nieco, bo znalazłam w lodówce passatę, która wymagała interwencji, karczochy marynowane, a nawet resztę gotowanego bobu z dnia poprzedniego, i wszystko to wylądowało w zapiekance. I zdecydowanie wyszło jej to na dobre, smakuje obłędnie, wygląda świetnie, pachnie nią apetycznie w całym domu. 
Gratin to świetne danie, tak po prostu, ale też szczególnie wtedy kiedy mamy w lodówce trochę tego i tamtego, oczywiście pod warunkiem, że jakoś to wszystko da się połączyć. Zachęcam do kreatywnego bawienia się składnikami i tworzenia kolorowych, przepysznych zapiekanek. Jeżeli podoba się Wam ta dzisiejsza, korzystajcie z moich wskazówek.










































Składniki:

na średniej wielkości owalne naczynie żaroodporne


4 średnie ziemniaki, młode, ze skórką

1 średnia świeża cukinia

1 1/2 kubka passaty pomidorowej

2 ząbki czosnku, posiekane

1/2 kubka ugotowanego świeżego bobu (opcjonalnie)

2 marynowane karczochy, pokrojone

oliwa

sól, pieprz

pieprz chilli

oregano suszone

1 papryczka chilli, pokrojona w plasterki

kilka liści bazylii

1 kubek startego na drobnej tarce parmezanu


jak zrobić:

ziemniaki umyj, skórkę zostaw, pokrój na bardzo cienkie plasterki, cukinię przygotuj tak jak ziemniaki.

Na patelnię wylej odrobinę oliwy, rozgrzej, wrzuć posiekany czosnek, podgrzej przez chwilę, dodaj

 passatę, podgrzewaj przez kilka minut, żeby trochę zagęścić - zredukować. Dopraw solą.
 
W naczyniu żaroodpornym ułóż na spodzie plasterki ziemniaków, posyp solą, pieprzem i oregano, lekko skrop oliwą, podpiecz w piekarniku ustawionym na 180' przez około 15-20 minut, aż nie będą surowe ale jeszcze lekko chrupiące.
Na warstwie ziemniaków posypanych częścią parmezanu ułóż kawałki karczochów, posyp bobem (opcjonalnie), pokryj sosem pomidorowym. Na pomidorach ułóż plasterki cukinii, dopraw je solą, pieprzem, cayenne, oregano, skrop oliwą, posyp plasterkami papryczki, grubo parmezanem.
Piecz w 180' przez około 30 minut, aż cukinia będzie miękka. Przed podaniem posyp delikatnie parmezanem i podartymi liśćmi bazylii. Zapiekankę można podgrzewać.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz