Dalszy ciąg wrażeń z Korfu.
Grecja biało - niebieska, ale też zielona jak roślinność tutaj, palmy, opuncje, araukarie, a przede wszystkim drzewka oliwne.
Nie ma dzisiaj kuchni bez oliwy z oliwek, oliwy hiszpańskiej albo greckiej.
To gaj oliwny, same drzewka oliwne, a w tle lazurowe morze i niebo w takim samym kolorze.
Oliwki już zaczynają dojrzewać i można dojrzeć malutkie owocki na drzewkach. Dostrzec, ponieważ było tak wietrznie, że gałęzie tańcowały na wietrze i owocki razem z nimi.
Każdy zna greckie tzatziki.
Dzisiaj podam wam oryginalny przepis na wykonanie cudownych tzatzików podany przez greckiego szefa kuchni.
Wszystkie produkty do ich wykonania mamy pod ręką. To najbardziej grecki dodatek do mięs,w Grecji do tradycyjnych souvlaki czyli rodzaju szaszłyków z mięsa wieprzowego, ale nie tylko.
Tzatziki można podawać jako dip ogórkowy do ciepłej pity czyli greckiego chleba, albo polskiego ciepłego, świeżo upieczonego chlebka, no i oczywiście wina.
Jak je zrobić?
Potrzebujemy tylko:
3 duże łyżki oliwy
1 dużą łyżkę octu, może być balsamico
2 ząbki czosnku, rozdrobnione
1/2 łyżeczki soli
1/4/ łyżeczki białego pieprzu
1 kubek greckiego jogurtu, odsączonego
1 kubek kwaśnej śmietany
2 ogórki obrane, bez pestek i starte na tarce o dużych oczkach
1 łyżeczka posiekanego świeżego koperku
Wymieszaj dobrze oliwę, ocet, czosnek, sól i pieprz w misce. Połącz jogurt z kwaśną śmietana. Dodaj do tego już przygotowaną oliwę z dodatkami. Dobrze wymieszaj. Dodaj ogórek, najlepiej odsączony, i posiekany koperek.
Schłodz przez co najmniej 2 godziny i udekoruj świeżym koperkiem przed podaniem.
Proste, świeże, letnie, doskonałe na upalne dni do mięs i pieczywa. Nie zapomnij o winie; różowe będzie doskonałe.
Teraz kolej na musakę i baklawę ....
Corfu to be continued.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz