Letnią porą sałaty na stołach dominują, każdy nowy pomysł na nie jest cenny.
Rukola to doskonała zielenina, chociaż nie każdy ją lubi; ma bowiem bardzo wyrazisty, lekko ostry, a przez to dominujący smak.
Jeżeli składniki dobrane są właściwie, czyli tak, że łagodzą i jednocześnie podnoszą jej smak, sałata nie ma sobie równych.
Dzisiejsza propozycja wydaje mi się być właśnie tą trafioną, świetną kompozycja z rukolą.
Składniki:
½ kubka orzechów laskowych
dressing:
1 łyżka octu Sherry
1 łyżka szalotki, pokrojonej w drobniutką kosteczkę
1 ząbek czosnku, posiekany
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy
2 łyżki oleju z orzechów
szczypta soli
mnóstwo rukoli, umytej i osuszonej
około 1/2kg truskawek, umytych i osuszonych, pokrojonych na ćwiartki
¾ kubka pokruszonego sera koziego (jeżeli nie lubicie sera koziego, użyjcie owczego, polecam rodzimy oscypek)
Jak zrobiłam:
dressing:
Wszystkie składniki dressingu wymieszałam w miseczce i odstawiłam żeby się przegryzły.
Orzechy dobrze uprażyłam na suchej patelni i pokroiłam na połówki
W misce ułożyłam sałatę, dodałam pokrojone truskawki, posypałam orzechami, polałam dressingiem i przerzuciłam dwoma widelcami, żeby dressing oblał wszystkie składniki.
Na koniec posypałam całość pokruszonym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz