Rustykalna, inaczej wiejska, prosta i bezpretensjonalna. Kojarzy mi się z hiszpańskim gazpacho, słonecznym, upalnym, wystarczy dodać odrobinę ostu winnego.To taka sałatka, w której proste, ciepły i letni smak pomidora prosto z krzaka, nagrzanego słońcem, dominuje. Chleb wiejski, podpieczony i połamany na grube kawałki, najlepiej jeszcze ciepły, wypije nadmiar soku z pomidorów, napije się nim i będzie smakował obłędnie. Wiejski ser zamknie całość, bo nic bardziej nie pasuje do zwykłych pomidorów i chleba niż świeży wiejski ser.
Doprawiłam całość prosto, wyłącznie solą i pieprzem, żeby jak najlepiej zachować naturalne smaki składników.
Jeżeli wolicie smaki bardziej octowe czy słodko słone, możecie smak sałatki wzmocnić dodając trochę miodu, oliwy czy octu balsamicznego.
Składniki:
kilka pomidorów, najlepiej różnych, malinowych, podłużnych czy czereśniowych
2 duże kawałki wiejskiego chleba, może być czerstwy
świeży wiejski biały ser
2-3 łyżki oliwy
2-3 łyżki oliwy
sól, pieprz
1 łyżka octu z czerwonego wina
czerwona cebula pokrojona w piórka, opcjonalnie ( ja nie dodałam, ale pasuje znakomicie )
1 łyżka octu z czerwonego wina
czerwona cebula pokrojona w piórka, opcjonalnie ( ja nie dodałam, ale pasuje znakomicie )
Jak zrobić:
Tak naprawdę opis nie jest potrzebny. Ale na wszelki wypadek: umyj pomidory i pokrój na ćwiartki, a te duże na ósemki. Każdą cząstkę jeszcze na pół, w poprzek. Włóż do miski, posyp solą i pieprzem. Chleb podpiecz, połam na kawałki. Oliwę wymieszaj z octem czerwonym, dopraw sola i pieprzem, polej pomidory i wymieszaj lekko. Połamany chleb wrzuć do pomidorów. Posyp pokruszonym białym serem, natychmiast podawaj.
Wczoraj bądź przedwczoraj niemal identyczny przepis podawano w dzień dobry TVN. Zbieg okoliczności?
OdpowiedzUsuńKilka składników i mamy niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuńnajprostsza tradycyjna sałatka, nic odkrywczego, warto jednak dodać oliwę, dziękuję :)
Usuń