niedziela, 30 października 2016

krem z dyni z mlekiem kokosowym i chilli

Nie jest to ani odkrywczy ani oryginalny przepis, to po prostu zwyczajnie doskonały krem z dyni, najprostszy i szybki.
Nie jestem smakoszem zup, zawsze wolę danie główne, a najbardziej lubię deser. Ale ta zupa przepiękna, w kolorze słońca, cudownie działa na mój system, rozgrzewa, rozluźnia i daje poczucie komfortowego nasycenia. Do tego, jest bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Wystarczy zdobyć dynię, albo przynajmniej kawałek, i do dzieła. Ilości składników można regulować dowolnie.
















składniki:

na 3-4 porcje

1/4 - 1/3  dużej dyni makaronowej ( to moja ) albo 1 średnia Hokkaido, bez pestek, makaronowa obrana ze skóry, Hokkaido ze skórą, pokrojone na grube kawałki
1 duży ziemniak, obrany i pokrojony na duże kawałki
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
około 700ml bulionu warzywnego
200ml mleka kokosowego
2 ząbki czosnku, posiekane
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka chilli w proszku
1/2 łyżeczki  chilli w płatkach
oliwa virgin

pestki dyni do podania
albo
grzanki do podania





Jak zrobić:

W dużym rondlu rozgrzej oliwę, delikatnie podsmaż cebulę i czosnek, aż będą miękkie. Dodaj kawałki dyni i ziemniaka, posyp curry, smaż przez kilka minut. Wlej bulion i mleko kokosowe, duś pod przykryciem, aż dynia i ziemniaki będą zupełnie miękkie, około 15 minut. Przestudź lekko, zmiksuj w blenderze kielichowym, konsystencja powinna być zupełnie gładka i kremowa. 
Podgrzej, dopraw solą, przed podaniem posyp płatkami chilli, podprażonymi pestkami dyni albo grzankami.

grzanki:
na patelni rozgrzej oliwę z odrobina masła, podsmaż kostki chleba, aż będą chrupiące i złociste.


  





3 komentarze:

  1. Kocham zupy krem z dyni! Zrobiłam bardzo podobną, również z dodatkiem mleka kokosowego i wyszła przepyszna! Jeśli chcesz, to zajrzyj na mój blog :) Dodałam nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/

    OdpowiedzUsuń
  2. Hi, how much pumpkin in grams should it more or less be for the soup? TX for the info. Cheers

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi! I haven't really weighed the pumpkin...if you take one small Hokkaido or a quarter of a huge one of any other kind, it will be fine, the exact amount doesn't matter, really. You can always take a little more or less of the broth, to get the right thickness. If you have any other doubts, go ahead :) Txs for your interest in the recipe :)))

      Usuń