środa, 23 listopada 2016

kostki daktylowe surowe i o daktylach

Daktyle lubię od zawsze, ponieważ to doskonały i pyszny owoc przekąska, latem i zimą, są również świetnym dodatkiem do wypieków i potraw wytrawnych. Surowe daktyle mogą być bazą do wypieków i też do przekąsek raw, przygotowywanych bez pieczenia. Ostatnio robią zawrotną karierę, dzięki swoim niesamowitym właściwościom i składowi. Dużo będzie o daktylach w kolejnym, grudniowym numerze Biokuriera, również moje przepisy daktylowe.
Suszone daktyle można kupić wszędzie, z surowymi, które są zdecydowanie lepsze i zdrowsze,  jest trudniej, ciągle są towarem na zamówienie.
Prezent od marki Fresh Dates sprawił mi wyjątkową radość, zabrałam się natychmiast za przepisy.
Przepis raw, czyli z surowych składników pozwala zachować pełne wartości odżywcze daktyli. Czy wiecie, że daktyle to owoce najstarszego drzewa owocowego na świecie? Nazywane są "chlebem życia", a w krajach arabskich uważa się je za afrodyzjak. Daktyle to również naturalne lekarstwo, pomagają przy spadku energii, na dolegliwości w zespole jelita drażliwego, wspomagają układ krążenia i pracę serca, można by wymieniać jeszcze wiele.
Dla osób uprawiających sport są najlepszym naturalnym energetykiem, zarówno przed jak i po treningu. Świeże mają niski indeks glikemiczny ( IG 46-54 ), dzięki czemu mogą być spożywane przez osoby z cukrzycą typu 2, również przez osoby odchudzające się.
Daktyle są świetne jako dodatek do ciast, musli, deserów, też dań mięsnych, a owoce odmiany MEDJOUL, nazywanej królem wśród daktyli ze względu na wielkość, świetne są nadziewane farszem orzechowym czy serowym.

Jedna z kilku moich propozycji daktylowych to kostki z surowych, świeżych daktyli, które robi się błyskawicznie, łatwo, potrzebujemy do ich zrobienia zaledwie kilku składników, smakują rewelacyjnie i mają tylko jedną wadę.. łatwo zjeść ich za dużo, są tak dobre.    






























składniki:

na 9 małych kostek

250g świeżych daktyli, najlepiej odmiany Medjoul
150g mielonych migdałów
garść pistacji mielonych
kilka łyżek organicznych wiórków kokosowych, do obtoczenia
1 łyżeczka naturalnej pasty waniliowej

żurawina suszona do dekoracji - opcjonalnie ( można kostki udekorować pistacjami )


Jak zrobić:

Przygotuj daktyle: usuń pestki, owoce potnij na grube kawałki. Zblenduj w misce na papkę, zostaw w niej jednak kawałki owoców. Jeżeli blendowanie jest trudne, masa zbyt gęsta, dolej odrobinę przegotowanej wody. Zmiel migdały i pistacje, wymieszaj z daktylami. Dodaj pastę waniliową, wymieszaj jeszcze raz.

Kleistą masę wyłóż na papier do pieczenia wysypany wiórkami kokosowymi. Rozwałkuj masę przez folię na placek i grubości 1 - 1 1/2 cm, przy pomocy noża uformuj kwadrat. Pokrój go na 9 małych kwadratów. Rozsuń je delikatnie, posyp wiórkami kokosowymi i obtocz z każdej strony, spód już jest pokryty, bo papier był wysypany wiórkami. Możesz kostki udekorować żurawiną albo pistacjami. Zsuń z papierem na duży kwadratowy talerz, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę, masa stwardnieje i przestanie się kleić. Wtedy możesz już przełożyć kostki do pudełka i przechowywać, najlepiej w lodówce, przez kilka dni.   












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz