składniki:
na okrągłą tortownicę o średnicy 24cm
750g białego sera, najlepiej półtłustego, gładkiego, nadającego się na sernik
100g cukru białego
100g cukru brązowego
100g masła, roztopionego i wystudzonego
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu z wanilii
5 dużych jajek, żółtka i białka osobno
szczypta soli
3 średnie ziemniaki, obrane, ugotowane i rozgniecione na puree
skórka starta z 1 pomarańczy
1 łyżka soku z cytryny
polewa czekoladowa:
4 - 5 łyżek śmietany kremówki 30%
100g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki
1 łyżka zimnego masła, pokrojonego na kawałki
2-3 łyżki płatków migdałowych
jak zrobić:
żółtka utrzyj z cukrem białym i brązowym na puszystą masę. Dodaj masło i wanilię, ubij, Dodaj ser, szczyptę soli i puree ziemniaczane, mieszaj mikserem na niskich obrotach aż masa będzie całkowicie gładka. Dodaj sok z cytryny i skórkę pomarańczową, wymieszaj. Umyj trzepaczki miksera i ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawaj pianę porcjami do masy serowej i delikatnie, teraz już łyżką, połącz. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę do blaszki i piecz w 180'C przez 50- 60 minut, aż wierzch będzie złocisty. Wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w środku, najlepiej do ostygnięcia.
Polewę czekoladową przygotuj dopiero, kiedy sernik będzie już wystudzony.
W rondelku podgrzej śmietanę, aż zawrze na brzegach. Wrzuć kawałki czekolady, dociśnij je łyżką do dna, zostaw na kilka minut, aż czekolada lekko zmięknie. Wtedy wymieszaj dokładnie na gładką masę. Pod koniec dodaj masło, wmieszaj je dokładnie w polewę, będzie gładka i lśniąca. Rozprowadź czekoladę na wierzchu, posyp płatkami migdałów.
Słyszałam o chlebie z ziemniakami, ale o serniku jeszcze nie ;) Zgadzam się z tym, że przepisów na sernik nigdy za wiele - wypróbuję i ten w przygotowaniach do Wielkanocy. Czy zwykły kruchy spód na maśle będzie tu pasował?
OdpowiedzUsuńTak jasne, zwykły kruchy albo taki z ciasteczek kruchych z masłem, każdy będzie pasował. Też wierzch można pokryć lukrem, ilość cukru też można regulować, przy tej sernik jest słodki ale nie za slodki. Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję! Czekoladowy wierzch jednak bardziej do mnie przemawia, więc pewnie pójdę w tym kierunku :-)
Usuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńdziękuję! :)
Usuń