Jeżeli chcecie, żeby muffiny były maksymalnie dietetycznie, możecie pominąć białą polewę, to dodatkowa porcja cukru. Wtedy babeczki będą typowo śniadaniowe, można je przekroić, lekko podpiec i posmarować cienko masłem orzechowym, dla mnie idealne do porannej kawy.
składniki:
na 16 - 17 muffinów
1 duża marchew, obrana i starta na grubej tarce
1 kubek ( 240ml ) mąki pszennej
1 kubek grubej mąki żytniej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki kardamonu
3/4 kubka oleju słonecznikowego
1/3 kubka maślanki
3 jajka
1 kubek cukru brązowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 kubka rodzynek
1/2 kubka orzechów włoskich albo pekan, posiekanych grubo
polewa
2 duże łyżki masła, rozpuszczone
150g kremowego serka białego typu Philadelphia ( mój ulubiony to Twój Smak )
1 1/2 kubka cukru pudru
1-2 łyżki śmietany kremówki, w zależności od potrzeby
jak zrobić:
w misce wymieszaj obie mąki z solą i przyprawami. Osobno ubij cukier brązowy z olejem, dodawaj po jednym jajku, ciągle ubijaj, aż uzyskasz puszystą masę. Wtedy dodaj maślankę, szybko ubij, na końcu wanilię.
Wsypuj stopniowo suche składniki do mokrych i mieszaj łyżką, aż się połączą, ważne, żeby nie mieszać zbyt długo i dokładnie. Dodaj startą marchewkę, wymieszaj, potem orzechy i rodzynki.
Otwory w blaszce do pieczenia muffinków wyłóż papilotkami. Napełnij je ciastem do 3/4 wysokości - pamiętaj, że babeczki urosną. Piecz w 180'C przez 20 - 25 minut ( czas pieczenia zależy od ilości ciasta jaką nałożysz ) do suchego patyczka. Po wyjęciu zostaw na chwilę w blaszce, potem wystudź na kratce.
Dopiero całkowicie wystudzone babeczki możesz pokryć polewą.
polewa:
utrzyj składniki na kremową dość gęstą masę. Jeżeli jest za gęsta, dodaj odrobinę śmietany, jeżeli za rzadka, więcej cukru pudru.
Marchewkowe... najlepsze ;)
OdpowiedzUsuńteż tak uważam, u mnie ciasto marchewkowe absolutnie na topie :)
UsuńMini ciasto marchewkowe- pycha :>
OdpowiedzUsuńmuffiny są pyszne, a to taka idealna porcja na raz :)
UsuńCzy gruba mąka żytnia to mąka razowa?
OdpowiedzUsuńMąka żytnia, pszenna albo mieszana nazywane są razową jeżeli wytworzone są przez jednorazowe ( razowe ), czyli grube, zmielenie ziarna. Czyli ta żytna jest razowa, bo ciemna i z otrębami :)
UsuńPyszne, wilgotne i sycące. Nie robiłam polewy, dla mnie i tak były wystarczająco słodkie.
OdpowiedzUsuńWitaj! To super! ja wiem, dla mnie, niestety, nic nie jest wystarczająco słodkie :D Dzięki za komentarz :)
Usuń