Przygotowanie ciasta nie jest trudne, najgorsze jest czekanie na wyjęcie babki z piekarnika, czas pieczenia to ponad 1.5 godziny.
Dla tych, którzy dbają o figurę, muszę ostrzec, że 120g tego ciasta to aż 470kcal.
UWAGA: babka jest bardzo duża, z powodzeniem można upiec ją z połowy składników.
składniki:
na podłużną blaszkę keksówkę 13x39cm
250g miękkiego masła
250g serka mascarpone
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
3 kubki cukru ( kubek to naczynie o pojemności 250ml )
5 jajek
3 kubki mąki pszennej TYP 500 albo 550
1/3 kubka mleka
1/2 łyżeczki soli
200g gorzkiej czekolady, pokrojonej na dość drobne kawałki
jak zrobić:
mikserem ubij miękkie masło z serkiem mascarpone na gładką kremową masę, dodaj cukier, ubij aż masa będzie gładka i puszysta. Dodaj jajka, po jednym, po każdym dobrze ubijaj masę. Dodaj ekstrakt waniliowy i wymieszaj. Teraz stopniowo dodawaj naprzemiennie mąkę wymieszaną z solą i mleko, masa powinna być gładka. Wsyp kawałki czekolady, wymieszaj całość łyżką.
Ciasto wyłóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wierzch możesz posypać kawałkami czekolady, lekko się roztopią i będą pięknie wyglądały na złocistym wierzchu babki.
Piekarnik rozgrzej do 180'C, ciasto piecz przez około 1 1/2 godziny - ja piekłam aż 1 3/4 godz - do suchego patyczka włożonego w sam środek ciasta.
Po kilku minutach po upieczeniu wyłóż na kratkę, całkowicie wystudź przed krojeniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz