czwartek, 25 stycznia 2018

dietetyczny krem marchwiowo ziemniaczany z chilli

Powiało wiosną, i aż trudno w to uwierzyć, bo jak to tak, wiosna bez zimy? Tak czy inaczej, wiosna zawsze budzi do nowego życia i nagle wszystko chce się robić, ćwiczyć, sprzątać, gotować, a przede wszystkim jeść zdrowo. A w tym temacie, podstawa to sałaty, sałatki i zupy. Marchew, ziemniaki, z tych zwyczajnych, podstawowych warzyw można stworzyć cudowne danie.
Krem z marchwi i ziemniaków jest przyjemnie rozgrzewający, sycący i jednocześnie lekki i dietetyczny. Przygotowanie zupy jest łatwe, chociaż trwa około godziny, warzywa muszą dobrze zmięknąć. Zupa może być przygotowana w formie kremu, ale, jeżeli ładnie pokroicie warzywa, można blendowanie pominąć i zostawić ją z kawałkami warzyw.















składniki:

na 4 porcje

2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
1-2 łyżeczki chilli
3 duże marchewki, pokrojone w kawałki
2-3 ziemniaki, pokrojone w kostkę
1 1/3 litra bulionu warzywnego - ja użyłam bulionu z kostki, organicznego
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
2 łyżeczki mielonej kolendry
sól, pieprz 


jak zrobić:

w dużym garnku podgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek, kolendrę, chilli i kmin, smaż przez kilka minut, aż cebula zmięknie. Teraz wrzuć do garnka marchew i ziemniaki, gotuj przez około 5-10 minut, mieszając. Wlej bulion, gotuj przez około 45 minut, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Lekko przestudź i zblenduj na krem. Możesz podawać z pieczywem.







4 komentarze: