Niestety, nie udało mi się złapać oryginalnego przepisu na brownie Tomasza Leśniaka, usłyszałam jedynie, że jest to deser z kaszą jaglaną, popędziłam do kuchni, żeby odtworzyć, no i siłą rzeczy, musiałam improwizować.
Pyszne to moje brownie, chociaż wygląda trochę jak kaszanka. Nie ma w nim cukru, mąki, ani jajek. Jest mocno czekoladowe i wilgotne, i mimo, że bez cukru, dzięki pieczonemu burakowi i syropowi z agawy, wystarczająco słodkie i aromatyczne.
Ciasto polecam wszystkim tym, którzy na diecie, liczą kalorie i dbają o dietę, zamiast wielkanocnego, zabójczo kalorycznego mazurka. Świetnie smakuje posypane kakao albo z dodatkiem świeżych owoców.
składniki:
blaszka o wymiarach 14 x 39cm ( 20 x 30cm też )
1 kubek suchej kaszy jaglanej
1 średni burak, upieczony
1 kubek mleka migdałowego
kilkanaście świeżych daktyli
1/3 kubka syropu z agawy
3-4 czubate duże łyżki masła orzechowego, miękkiego
100g kakao
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g gorzkiej czekolady, grubo posiekanej
2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego
jak zrobić:
umyj buraka, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku w 200' przez około 50-60 minut, aż przy nakłuciu będzie miękki, potem lekko ostudź, obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
Kasze jaglaną opłucz na drobnym sicie, przelej wrzątkiem. W garnuszku zagotuj 2 i 1/2 kubka wody lekko osolonej, wrzuć kaszę i gotuj przez około 20 minut, aż będzie miękka i wypije całą wodę.
Daktyle bez pestek zblenduj z burakiem na pastę. W misce wymieszaj dokładnie, najlepiej mikserem, ciepłą jeszcze kaszę z mlekiem migdałowym i masłem orzechowym, dodaj pastę z daktyli i buraka, kakao, ekstrakt waniliowy, syrop z agawy, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Wsyp kawałki czekolady i wymieszaj łyżką.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej przygotowaną masę czekoladową, wyrównaj i piecz w 180' przez około 60 minut, do suchego albo lekko wilgotnego patyczka - pamiętaj, że to ciasto, które po upieczeniu pozostaje wilgotne. Podawaj posypane kakao albo z owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz