Mówiąc o zupach, jedzenie zup, i to takich wcale nie dietetycznych, bogatych nawet w kawałki mięsa, fasolę czy kaszę, jest doskonałym sposobem na szybką i skuteczną utratę wagi, bez głodzenia się. Dzisiejsza zupa jest łatwa, szybka i doskonała w smaku, dość intensywny smak pora łagodzą ziemniaki, a mleko kokosowe nadaje jej aksamitnej delikatności. Porowa jest świetna w porze przejściowej, a mrozy ustępują, czas rozpocząć przygotowania do wiosny.
czas przygotowana: 10 min czas gotowania: 20 minut
składniki:
4-5 porcji, jako pełen posiłek
jedna porcja: 410kcal
2 łyżki oliwy
2 duże pory, umyte i pokrojone w cienkie krążki albo kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
2 kubki bulionu warzywnego
2 kubki mleka kokosowego
sól, pieprz
jak zrobić:
w garnku rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojony por, smaż przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj czosnek, smaż jeszcze przez 30 sekund.
Wsyp pokrojone ziemniaki, wlej bulion warzywnym doprowadź do wrzenia na średnim ogniu. Przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 10-15 minut, aż ziemniaki będą zupełnie miękkie.
Wlej mleko kokosowe, dopraw jeszcze solą i pieprzem i podawaj. Zupę można zblendować na krem, ale gryzienie kawałków jest przyjemne, decydujcie sami, jak chcecie ją wykończyć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz