sobota, 21 kwietnia 2018

czekoladowe ciastko lava, najlepsze

Deser może być ciężki i kaloryczny, może też być prawie dietetycznie nieszkodliwy, a nawet zdrowy, bo przecież gorzka czekolada zalecana jest, w umiarkowanych ilościach, w codziennej diecie.
Jeżeli lubicie czekoladę, czekoladowa lawa to idealna propozycja na deser. Nie ma w nim mąki, masła jest niewiele, a cukru bardzo mało, podstawowymi składnikami są gorzka czekolada i jajka. Ciastko lawa jest wspaniałym deserem pod warunkiem, że uda nam się zamknąć płynną lawę w upieczonym ciastku, tak jak w tym przepisie.





















składniki:

na 6 ciastek

120g masła
2 jajka
2 żółtka
180g czekolady deserowej
¼ kubka cukru
szczypta soli
2 łyżki mąki


jak zrobić:

piekarnik rozgrzej do 200’C, 6 ramekinów ( kokilek ) wysmaruj masłem i wysyp mąką, nadmiar mąki odsyp. W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladą. W misce ubij mikserem jajka i żółtka z cukrem i solą, na wysokich obrotach, aż masa zgęstnieje, będzie biała i puszysta.  Wymieszaj rozpuszczoną czekoladę z masłem na gładką masę, stopniowo dodając połącz ją z ubitymi jajkami. Rozłoż do nasmarowanych ramekinów, piecz 12 minut, albo aż brzegi będą sztywne, ale środki miękkie. Zostaw w naczyniach przez 1 minutę, potem przykryj każde talerzykiem do podania, odwróć i zdejmij ramekin. Poczekaj 10 sekund, rozetnij a czekolada się wyleje. Podawaj natychmiast. Doskonałe z lodami waniliowymi, z owocami, świetnie smakują z porto.







1 komentarz: