Jeżeli lubicie czekoladę, czekoladowa lawa to idealna propozycja na deser. Nie ma w nim mąki, masła jest niewiele, a cukru bardzo mało, podstawowymi składnikami są gorzka czekolada i jajka. Ciastko lawa jest wspaniałym deserem pod warunkiem, że uda nam się zamknąć płynną lawę w upieczonym ciastku, tak jak w tym przepisie.
składniki:
na 6 ciastek
120g masła
2 jajka
2 żółtka
180g czekolady
deserowej
¼ kubka cukru
szczypta soli
2 łyżki mąki
jak zrobić:
piekarnik rozgrzej do
200’C, 6 ramekinów ( kokilek ) wysmaruj masłem i wysyp mąką, nadmiar mąki
odsyp. W kąpieli wodnej rozpuść masło z czekoladą. W misce ubij mikserem jajka
i żółtka z cukrem i solą, na wysokich obrotach, aż masa zgęstnieje, będzie
biała i puszysta. Wymieszaj rozpuszczoną
czekoladę z masłem na gładką masę, stopniowo dodając połącz ją z ubitymi
jajkami. Rozłoż do nasmarowanych ramekinów, piecz 12 minut, albo aż brzegi będą
sztywne, ale środki miękkie. Zostaw w naczyniach przez 1 minutę, potem przykryj
każde talerzykiem do podania, odwróć i zdejmij ramekin. Poczekaj 10 sekund,
rozetnij a czekolada się wyleje. Podawaj natychmiast. Doskonałe z lodami
waniliowymi, z owocami, świetnie smakują z porto.
Mmmm to musi być wyborny deser :) koniecznie wypróbuje ten przepis
OdpowiedzUsuń