sobota, 21 lipca 2018

cobbler ze śliwkami

Sama nie wiem, czy to cobbler czy crumble, z pewnością nie jest to crisp. A jaka jest różnica? Zasadniczo chodzi o warstwę kruszonki na wierzchu. Cobbler pokryty jest grubymi kawałkami kruszonki, crumble drobniejszymi, a crisp posypany jest najdrobniejszymi, mniej gęsto, chrupiącymi, bo często z dodatkiem płatków owsianych. Czy wiecie, że cobbler został opisany po raz pierwszy w 1859 roku, a nazwa pochodzi od wyglądu kruszonki, która dzięki grubym kawałkom ciasta przypomina wyglądem kocie łby brukowanej kamieniami ulicy.
Cobbler to najprostsze i jednocześnie najlepsze letnie ciasto na ciepło. Latem na ciepło? Właśnie tak, bo do ciepłego ciasta idealnie pasują zimne lody, a lato to czas lodów.
Klasyczny cobbler robi się z jabłek albo brzoskwiń, ale tak naprawdę wszystko zależy od tego, jakie są wasze ulubione owoce, eksperymentujcie.
UWAGA: nie podaję dokładnych ilości składników na warstwę owoców, dodawajcie w zależności od upodobań i owoców, których użyjecie - te bardziej kwaśne trzeba obficiej posypać cukrem.

















składniki:

na duże, owalne albo okrągłe naczynie żaroodporne

warstwa OWOCÓW:
kilkanaście dojrzałych śliwek ( albo innych owoców ), umytych i pokrojonych na szóstki albo ósemki
cukier brązowy
cynamon

KRUSZONKA:
1  kubek mąki pszennej
1/2 kubka mielonych orzechów włoskich albo migdałów
szczypta soli
1 kubek masła - 240g zimnego, pokrojonego w kostkę
1 kubek drobnego cukru
2 łyżki cukru waniliowego








jak zrobić:

w naczyniu żaroodpornym ułóż przygotowane owoce, posyp je cukrem i cynamonem. W misce przygotuj kruszonkę, wymieszaj mąkę z solą i cukrem, też cukrem waniliowym, dodaj pokrojone masło, szybko zagnieć kruszonkę. Posyp dużymi kawałkami kruszonki owoce. Piecz w 180' przez około 40 minut, aż wierzch będzie złocisty. Podawaj na ciepło, najlepiej z lodami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz