Cobbler to najprostsze i jednocześnie najlepsze letnie ciasto na ciepło. Latem na ciepło? Właśnie tak, bo do ciepłego ciasta idealnie pasują zimne lody, a lato to czas lodów.
Klasyczny cobbler robi się z jabłek albo brzoskwiń, ale tak naprawdę wszystko zależy od tego, jakie są wasze ulubione owoce, eksperymentujcie.
UWAGA: nie podaję dokładnych ilości składników na warstwę owoców, dodawajcie w zależności od upodobań i owoców, których użyjecie - te bardziej kwaśne trzeba obficiej posypać cukrem.
składniki:
na duże, owalne albo okrągłe naczynie żaroodporne
warstwa OWOCÓW:
kilkanaście dojrzałych śliwek ( albo innych owoców ), umytych i pokrojonych na szóstki albo ósemki
cukier brązowy
cynamon
KRUSZONKA:
1 kubek mąki pszennej
1/2 kubka mielonych orzechów włoskich albo migdałów
szczypta soli
1 kubek masła - 240g zimnego, pokrojonego w kostkę
1 kubek drobnego cukru
2 łyżki cukru waniliowego
jak zrobić:
w naczyniu żaroodpornym ułóż przygotowane owoce, posyp je cukrem i cynamonem. W misce przygotuj kruszonkę, wymieszaj mąkę z solą i cukrem, też cukrem waniliowym, dodaj pokrojone masło, szybko zagnieć kruszonkę. Posyp dużymi kawałkami kruszonki owoce. Piecz w 180' przez około 40 minut, aż wierzch będzie złocisty. Podawaj na ciepło, najlepiej z lodami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz