Przyznam szczerze, że akurat ucierane to dla mnie zagadka, dla mnie, wielbicielki wypieków! To u Pani Ani zrobiło na mnie takie wrażenie, że szybko je upiekłam, zaraz po powrocie.
Ucierane jest szybciutkie i bardzo łatwe, a najlepsze do niego to rabarbar, agrest i truskawki, albo wszystkie te owoce razem.
składniki:
na blaszkę 20x30cm
200g miękkiego masła
4 jajka o temperaturze pokojowej
200g drobnego cukru
szczypta soli
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
500g agrestu, umytego i oczyszcznego
5 łyżek brązowego cukru
kruszonka:
160g mąki
120g bardzo zimnego masła
80g cukru pudru
jak zrobić:
zacznij od owoców; agrest rozrzuć na blaszce, posyp cukrem i piecz w piekarniku w 200' przez około 15-20 minut, aż puści sok, sok odcedź.
Mąkę pszenną wymieszaj w misce z mąką ziemniaczaną, cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia. Masło utrzyj z cukrem na białą puszystą masę, dodawaj jajka po jednym, ciągle ucierając. Dodaj suche składniki i szybko wymieszaj, szpatułką albo łyżką.
Składniki na kruszonkę połącz i rozetrzyj palcami na grubą kruszonkę.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż do blaszki, na wierzchu ułóż owoce, bez soku. Posyp kruszonką, piecz w 180'C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz