Kiedy chcę sama siebie trochę oszukać, i wierzyć, że ciasto jest zdrowe i dietetyczne, a miewam takie momenty, sięgam po mąkę orkiszową ciemną i cukier brązowy albo trzcinowy.
Mąka orkiszowa jest nie tylko lepsza dietetycznie, wpływa również na smak ciasta. Lubię tę jej lekko orzechową nutę, która świetnie pasuje do smaku cynamonowych jabłek, a którą podkreślają dodane na spód mielone orzechy włoskie. Też brązowy cukier o delikatnie karmelowej nucie dobrze się komponuje z całością.
Sama nie wiem, którą szarlotkę wolę, tę jasną waniliową, klasyczną, czy ciemną, orzechową i bardziej wytrawną, sami zdecydujcie.
składniki:
na blaszkę okrągłą o średnicy 27 - 28cm
ciasto:
200g mąki orkiszowej
ciemnej BIO TYP 1850
250g mąki pszennej
TYP 550
spora szczypta soli
130g cukru brązowego
1 opakowanie cukru wanilinowego
5 żółtek
160g zimnego masła,
pokrojonego w kawałki
zimna woda – w
zależności od potrzeby
około 80g mielonych
orzechów włoskich
1.5kg jabłek,
obranych i pokrojonych w plasterki
80-100g cukru, z
zależności od tego, jak kwaśne są jabłka
cynamon
kardamon
1 cukier wanilinowy
sok z cytryny –
opcjonalnie
2 łyżki mąki
ziemniaczanej - opcjonalnie
cukier puder do posypania –
opcjonalnie
Jak zrobić:
Obrane i pokrojone jabłka
włóż do garnka, dodaj cukier i przyprawy i smaż na małym ogniu, aż zmiękną.
Jeżeli puszczą za dużo soku, podgrzewaj, żeby się zredukował. Możesz też dodać
mąkę ziemniaczaną, żeby jabłka zgęstniały. Jeżeli owoce są bardzo słodkie,
dodaj sok z cytryny.
Formę do tarty o
średnicy 27 – 28cm wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto podziel na dwie części,
2/3 i 1/3. Mniejszą włóż do lodówki, a większą pokrój na plasterki i wylep nimi
spód i boki formy o średnicy 27-28cm. Nakłuj spód w kilku miejscach i włóż do
zamrażalnika, żeby był zupełnie twardy.
Kiedy będzie już zamrożony, podpiecz go w 180’C przez 20 – 25 minut, aż będzie lekko złocisty.
Podpieczony spód
wysyp mielonymi orzechami, a potem wyłóż jabłka w równej warstwie. Mniejszą
część ciasta rozwałkuj na placek o grubości 2 mm, pokrój w 1.5 – 2cm paski. Z
pasków ułóż kratkę na jabłkach. Piecz w 180’C przez 30 – 40 minut, aż wierzch
będzie lekko złocisty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz