poniedziałek, 16 grudnia 2019

makowe ciastki

Powstały z potrzeby chwili, zrobiłam je błyskawicznie, na ich wykonanie potrzeba zaledwie 25 minut łącznie z czasem pieczenia, a okazały się takim hitem, w dodatku bardzo świątecznym i zimowym.
Nie przedłużając, podrzucam przepis, jeżeli tylko macie mak, masło, mąkę i cukier, za pół godziny możecie wypić kawę z makowym ciastkiem. I w ten sposób przetrwamy jakość do Świąt, czasu serników, pierników i makowców.


















składniki:

na 14-16 sztuk

2 kubki mąki orkiszowej ciemnej, używam też chlebowej, żytniej, orkiszowej 2000
3/4 - 1 kubek cukru, najlepiej brązowego albo trzcinowego
160g mięciutkiego masła
1/2 - 3/4 kubka maku niebieskiego
szczypta soli
spora garść suszonych daktyli, posiekanych
garść orzechów włoskich, posiekanych
2-3 łyżki śmietany kremówki 30% - opcjonalnie

cukier puder do posypania - opcjonalnie






jak zrobić:

mąkę wymieszaj z solą i makiem, dodaj cukier, wymieszaj, dodaj miękkie masło, szybko zagnieć z mąka w zwartą masę. Dodaj posiekane daktyle i orzechy, wgnieć w ciasto. Jeżeli się kruszy, dodaj więcej miękkiego masła albo śmietanę kremówkę. Uformuj kulki, gniotąc ciasto w dłoni, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostaw między kulkami odstępy. 
Rozgrzej dobrze piekarnik do 180', włóż blaszkę do nagrzanego i piecz przez 15 minut.
Kiedy wyjmiesz, ciastka będą całkowicie miękkie, nie przejmuj się tym, to dobrze, dzięki temu będą lekko wilgotne i żujące w środku. Po 10 minutach będą się już nadawały do jedzenia.
Możesz posypać cukrem pudrem zaraz po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz