wtorek, 31 grudnia 2019

m'hanncha z nadzieniem z pora, na Sylwestra

M'hanncha, to przebój moich warsztatów z kuchni arabskiej, robimy na nich to marokańskie ciasto w wersji słodkiej. Ale jest równie dobra na wytrawnie, a ja dzisiaj proponuję nadzienie z pora i fety.
A co to jest M'hanncha? To zawijane ciasto filo z nadzieniem, taki rulon zwija się w ślimaka, układa w formie i piecze. Ciasto jest wyjątkowo efektowne, jego bazą jest kruche, delikatne i chrupiące ciasto filo nasączone masłem. W środku nadzienie, wilgotne i aromatyczne, m'hanncha jest doskonała do wina, na wieczór sylwestrowy idealne danie!



















składniki:

na okrągła formę o średnicy około 20cm

1 opakowanie ciasta filo - 7-8 arkuszy

1 duży por, pokrojony w drobną kosteczkę
200g ricotty
masło, do smażenia i posmarowania ciasta filo
oliwa
sól, pieprz
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ostrej papryki
200g fety, pokruszonej
1 pęczek natki pietruszki, drobno posiekanej
sezam do posypania





jak zrobić:

na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i 1 łyżkę oliwy, wrzuć pokrojonego pora, smaż na małym ogniu przez 10 minut, aż będzie miękki. Dodaj pokruszoną fetę i ricottę, wymieszaj dobrze na gładką masę, dodaj przyprawy do smaku, też posiekaną pietruszkę.
Arkusze ciasta filo rozłóż na blacie w prostokąt, dłuższy bok około 1m, arkusz powinien zachodzić na arkusz dość szerokim marginesem. Roztop masło, posmaruj nim ciasto na całej powierzchni przy pomocy pędzla najlepiej silikonowego, zostaw z każdej strony margines ok. 2cm bez smarowania.
Pokryj ciasto warstwą nadzienia tam, gdzie jest posmarowane masłem. 
Teraz zwiń ciasto w rulon, posuwając się od dołu, od szerszego boku, ku górze. Nie zwijaj zbyt ciasno. Zwiń rulon w ślimak, przenieś do do formy wyłożonej papierem do pieczenia. 
Posmaruj wierzch masłem, posyp sezamem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180' przez około 30-40 minut, aż wierzch będzie delikatnie rumiany.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz