Zimne
zupy latem są wspaniałe. Hiszpanie mają słoneczne Gazpacho z pomidorów, a
my chłodnik ze świeżej botwiny. Jest
mnóstwo rodzajów chłodnika, różnie się nazywają, a każdy kto je gotuje twierdzi,
że jego przepis jest absolutnie najlepszy. Mój chłodnik jest łatwy, nie wymaga
niesamowitej liczby składników, zawiera jednak wszystko, co niezbędne i co
stanowi o wyjątkowości tej zupy.
Kiedy botwina już się kończy, wykorzystajcie samego buraka i dodajcie więcej zieleniny, szczypioru i kopru.
czas
przygotowania: 20 minut (plus czas ugotowania bulionu – około 2
godziny)
czas
chłodzenia: około 2 godziny
Składniki:
1litr wywaru z warzyw ( ewentualnie woda,
osolona, wtedy mniejsza ilość )
500g botwiny ( buraczki i liście )
pęczek kopru, posiekany
pęczek szczypioru, posiekany
2 spore ząbki czosnku, pokrojone w
kosteczkę
sól, pieprz
sok z ½ cytryny ( albo więcej, do smaku )
1
średnie
ogórki, pokrojone w drobną kosteczkę, odsączone
rzodkiewka ( opcjonalnie ), pokrojona w
kosteczkę
jajko
awokado ( opcjonalnie )
250g jogurtu greckiego
250g kefiru
Jak
zrobić:
Botwinę
umyj, pokrój buraczki w kosteczkę, a liście w
drobne paseczki. Przygotuj wywar warzywny albo zagotuj wodę, krótko ugotuj w
nim buraczki, około 5 minut. Po tym czasie wrzuć liście, gotuj 2 minuty. Schłodź całkowicie.
Jogurt
wymieszaj z kefirem, połącz z wywarem. Dodaj ogórek, czosnek i zieleninę, wymieszaj dokładnie. Dopraw
solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na wierzchu połóż
ćwiartki ugotowanego na twardo jajka, możesz również dodać pokrojone w kostkę
awokado.
Przed
podaniem schłodź w lodówce, najlepiej przez 2-3 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz