poniedziałek, 20 lipca 2020

brownie bez cukru i mąki, z fasoli i banana

Dzisiaj będzie krótko, obiecałam przepis jeszcze dzisiaj i muszę dotrzymać słowa.
Brownie jest rewelacyjne, konsystencja, smak, trzeba zrobić i spróbować, opowiedzieć się nie da. Do tego proste, dostępne składniki, bardzo dobre dietetycznie.


składniki:

na blaszkę 22cm x 22cm

spód:

1 puszka czerwonej fasoli ( nie miałam, użyłam białej, brownie wyszło idealnie )
1 duży dojrzały banan
2 jajka 2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao
2-3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wierzch:

100g gorzkiej czekolady
1/2 kubka orzechów, nerkowców albo ziemnych
1/4 łyżeczki soli
1 czubata łyżka masła orzechowego











Jak zrobić:

odlej wodę z fasolki, opłucz i dokładnie odsącz. Zblenduj razem z bananem na papkę. Dodaj jajka, olej kokosowy, kakao, miód i proszek do pieczenia, zmiksuj dobrze, aż składniki się dobrze połączą.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, wylej ciasto na spód, piecz w 180' przez 40 minut, aż będzie wypieczone, do suchego patyczka.
Wystudź. Kiedy będzie już chłodne, przygotuj wierzch.



wierzch:



Rozpuść połamaną czekoladę w kąpieli wodnej; na większym garnku z odrobiną wody na dnie umieść mniejszy garnek albo metalową miskę, podgrzewaj aż będzie miękka, nie mieszaj, dopiero kiedy zmięknie. Dodaj masło orzechowe, sól i orzechy, dobrze wymieszaj, wyłóż na spód, rozłóż na całej powierzchni. Wstaw formę do lodówki na 1-2 godziny, aż całkowicie zastygnie.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz