niedziela, 6 lutego 2022

Chlebek bananowy z mąki owsianej, z czekoladą, bezglutenowy (?), bez białego cukru

 No właśnie, bezglutenowy czy nie.

Czy mąka owsiana jest bezglutenowa? Czy mogą na niej polegać osoby cierpiące na celiakię?

Mąka owsiana nie jest mąką powszechnie używaną, co nie dziwi, nie upiecze się z niej puszystego czy dobrze wyrośniętego chleba, gdyż wyrabiana jest z pełnych ziaren, z otrębami i zarodkami, jest gruboziarnista. A jednak warto jej używać. Zawiera dużo białka i błonnika, składników mineralnych, do tego węglowodany w niej zawarte to w przewadze beta glukany, które przeciwdziałają nowotworom, cukrzycy i chorobom układu trawiennego. 

Nie zawiera glutenu, a jednak, nie mogą jej spożywać osoby chore na celiakię. Jak to możliwe? Chociaż sama mąka nie zawiera glutenu, może być zanieczyszczona glutenem w trakcie przemiału w młynie, w którym mieli się mąki glutenowe. Do tego zawiera białko aweninę, które nie jest tolerowane przez niewielki odsetek osób chorych na celiakię. Stąd, na wszelki wypadek, lepiej, żeby chorzy na celiakię jej nie używali. 

Ja bardzo lubię wypieki z tej mąki. Niedawno, w styczniu, publikowałam przepis na rewelacyjne kruche ciastka owsiane. Moim ulubionym wypiekiem chyba jednak jest chlebek bananowy, chociaż trudno mi zdecydować. Jest wilgotny, a ja to bardzo lubię, długo zachowuje świeżość, ma fantastyczny orzechowy lekko wytrawny smak, a do tego kochają go dzieci. Niestety, nie oddają tego zdjęcia, a zdążyłam zrobić ich zaledwie kilka. 


















Składniki:

na formę 12cm x 24cm


3 bardzo dojrzałe, najlepiej brązowe banany

250g mąki owsianej

100g masła, roztopionego i przestudzonego

1 łyżeczka sody

szczypta soli

1 kubek cukru kokosowego

1 jajko

1 łyżeczka naturalnego ekstraktu waniliowego

100g gorzkiej czekolady, posiekanej


orzechy, rodzynki, do dekoracji


Jak zrobić:

w misce wymieszaj mąkę owsianą z solą i sodą. Banany rozgnieć, wystarczy widelcem, wymieszaj je z cukrem kokosowym. Rozbełtane jajko wymieszaj z masłem, tę mieszaninę dodaj do papki bananowej, wymieszaj. Dodaj ekstrakt waniliowy. 

Masz dwie miski, jedną z suchymi składnikami, drugą z mokrymi. Dodawaj suche do mokrych porcjami, mieszaj po każdej porcji. Masa ciasta powinna być w miarę gładka, nie powinno w niej być grudek mąki. Na końcu dodaj do masy posiekaną czekoladę, wymieszaj delikatnie.

Formę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę do formy, udekoruj wierzch. Piecz w 180' przez około 50 minut, do suchego patyczka.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz