Samej mi się nie chce wierzyć, że to moja pierwsza strucla. Piekłam kiedyś podobne w formie ciasto, kulebiaka, z gotowego ciasta francuskiego, ale nigdy dotychczas słodkiej strucli nie robiłam.
Samo ciasto na struclę jest zupełnie inne, to ciasto drożdżowe, ale z dodatkiem śmietany, bardzo małej ilości masła i jajek, podczas gdy tradycyjne ciasto drożdżowe to spora ilość tych właśnie składników. Może dzięki temu składowi ciasto jest delikatnie chrupiące, bardzo świeże, i zupełnie nie miękkie i puszyste, jak tradycyjne ciasto drożdżowe. Po dość długim wyrabianiu, ciasto pięknie wyrosło, było elastyczne i miękkie, wyrosło również po raz drugi, już po ułożeniu i zapleceniu strucli. A jednak finalnie, jest przyjemnie chrupiące i delikatne.
Moją struclę zrobiłam z konieczności, musiałam wykorzystać owoce, a miałam ochotę na wypróbowanie jakiegoś nowego przepisu. I jestem zadowolona, strucla udała się fantastycznie, dlatego przepis trafia na bloga.
Nadzienie można zrobić z dowolnych owoców, też z maku, to zamierzam zrobić następnym razem, ale jeżeli pozostaniecie przy nadzieniu z owoców, polecam przyprawić je jak u mnie, cukrem trzcinowym, cynamonem i kardamonem, smakują doskonale, wszystkie owoce zyskają na smaku z tymi dodatkami.
uwaga: 1 kubek = 250ml
Składniki:
na 1 dużą struclę
2 kubki mąki pszennej
60g masła miękkiego
30g drożdży świeżych
1 duża łyżka cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
1 jajko - żółtko i białko osobno
duża szczypta soli
duży chlust oleju słonecznikowego
3 łyżki mielonych migdałów
500g śliwek pokrojonych w ósemki
albo (jak u mnie)
300g borówek plus 200g jabłek obranych ze skórki i pokrojonych w plasterki
3-4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki kardamonu
mała szczypta soli
kruszonka:
3/4 kubka mąki pszennej
80g miękkiego masła
80g cukru
szczypta soli
jak zrobić:
w miseczce rozetrzyj drożdże z cukrem, początkowo będzie to trudne, ale po chwili drożdże zaczną być mokre i dobrze połączą się z cukrem.
Do przesianej mąki dodaj masło i żółtko (białko zostaw), posiekaj nożem. Dodaj duży chlust oleju słonecznikowego, drożdże z cukrem, cukier waniliowy, szczyptę soli, wyrób ciasto. Ciasto powinno być elastyczne i łatwo odchodzić od ręki. Uformuj ciasto w kulę, przełóż je do natłuszczonej olejem miski, przykryj folią spożywczą i zostaw na około 30-40 minut, aż ciasto delikatnie podrośnie.
W tym czasie przygotuj owoce: śliwki wrzuć na rozgrzaną patelnię, obsyp je cukrem i innymi przyprawami, podgrzewaj mieszając, aż trochę zmiękną. Jeżeli mają to być jak u mnie jabłka z borówkami, na patelni podgrzewaj obrane i pokrojone w kostkę jabłka z cukrem i przyprawami, aż zmiękną, a na końcu dodaj borówki, wymieszaj i odstaw.
Przygotuj kruszonkę: wszystkie składniki szybko zagnieć, aż się połączą, pokrusz na kawałki - kruszonkę, odstaw w chłodne miejsce albo do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i krótko wyrób. Na papierze do pieczenia rozwałkuj je na prostokąt, ciasto powinno mieć grubość ok 3mm. Natnij je ostrym nożem po bokach na całej długości.
Środek posyp mielonymi migdałami, a na nie wyłóż owoce.
Paski z boków ciasta załóż do środka, na owoce, zapleć i sklej.
Wierzch posmaruj białkiem i posyp kruszonką.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180' przez 30-35 minut. Możesz podawać natychmiast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz