środa, 1 sierpnia 2012

1 sierpnia 2012

KUCHNIA UKRAIŃSKA

Kuchnia włoska, hiszpańska czy chińska zyskały u nas dużą sympatię. Wszyscy znamy potrawy takie jak pizza, spaghetti czy sajgonki, które tak przy okazji są przysmakiem koreańskim, a nie chińskim. Czy oprócz barszczu ukraińskiego i pierogów znamy jakieś potrawy z całą pewnością ukraińskie? Ja nie znałabym, gdyby nie warsztaty z Aneliyą Redelbach.
Nie oczekiwałam zbyt wiele po tych warsztatach, kuchnia ukraińska wcale nie wydawała mi się atrakcyjna.  Co za zaskoczenie! Kuchnia, jeżeli chodzi o produkty, zbliżona do naszej. Proste, świeże i lekkie przepisy, warte wprowadzenie do menu; ja z pewnością to zrobię, co więcej, zamierzam tę kuchnię zgłębić i rozpracować.
Nie zamierzam podawać Wam wszystkich przepisów, których się nauczyłam, pokażę te potrawy, które zrobiły na mnie największe wrażenie.

Aneliya Redelbach .....i Zbyszek, z którym pracowałam, z ogromnym sukcesem, w parze.

 
Były różne teorie odnośnie lepienia pierogów i sklejania brzegów. Spory rozstrzygnęła Aniela. Myślę, że łatwo się domyślić, które pierogi są jej autorstwa.

pierogi z ziemniakami i grzybami


barszcz z pampuszkami i śmietaną 2
Nie widać na zdjęciu pampuszków, a był to hit tych warsztatów i zamierzam Wam pokazać, co to jest i jak je zrobić.



serniczek z malinami

To serniczki przed smażeniem.....

Tu już w trakcie smażenia. Serniczki smaży się na maśle, trochę jak racuchy. Mają dość ciężką konsystencję, bo robi się je z białego sera i kaszki manny, zupełnie inaczej niż typowy sernik. Ale są przepyszne.




To grzanki z bagietki z pastą z pieczonych bakłażanów; bardzo świeża, letnia i oryginalna w smaku pasta, która jest łatwa w przygotowaniu, a którą można zastosować przygotowując przystawki do głównego dania.

pasta z pieczonych bakłażanów 2



Powyżej pasta, a tu przepis Anieli:

Pasta z pieczonych bakłażanów
2 bakłażany
2 papryki, najlepiej żółta i zielona
1 cebula, dość duża
2 pomidory
2 ząbki czosnku
natka pietruszki, drobniutko posiekana
kolendra świeża
olej
sól, pieprz

1.  Skropione oliwą bakłażany ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200'C. Piec przez
     30 - 40 minut.
2.  Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobniutko pokroić.
3.  Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojone pomidory i smażyć aż pomidory
     będą miękkie.
4.  Upieczone bakłażany i papryki obrać ze skórki, posiekać bardzo drobno i wymieszać z cebulą i
     pomidorami.
5.  Do gorącej jeszcze pasty dodać czosnek, posiekane pietruszkę i kolendrę. Doprawić solą i pieprzem i
     dobrze wymieszać.

Podawać na grzankach, tostach czy świeżym pieczywie. Doskonałe jako przystawka do dania głównego, również do piwa czy wina, obok serów.

1 komentarz: