PASTA SICILIANO
Makaron typowo włoski, prosty w przygotowaniu ale jakże bogaty w składniki! |
1 paczka makaronu Farfalle (kokardki)
1/4 kubka oliwy z oliwek
3 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
1 łyżeczka rozgniecionych płatków czerwonej papryki; ja użyłam suszonych ostrych greckich papryczek, które rozkruszyłam w całości i wrzuciłam do pasty
2 duże łyżki świeżego soku z cytryny
1/2 kubka orzeszków pinii
1 puszka (słoik) czarnych oliwek pokrojonych w plasterki
1/2 kubka pokrojonych pomidorów suszonych w oliwie - po angielsku pięknie się nazywają: sun - dried tomatoes, czyli suszone na słońcu, i takie są, w nich jest całe słońce lata
1 kubek pokruszonego sera feta, najlepiej greckiego; jest kruchy, a nie mazisty
sól i pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej dość drobno
1. Ugotowałam makaron al dente. Żeby mieć pewność, że jest al dente gotuję pastę o 2 minuty krócej niż czas gotowania, który podaje przepis.
2. W tym samym czasie na patelni na wolnym ogniu podgrzałam oliwę, dodałam do niej posiekany czosnek i wrzuciłam rozkruszone papryczki. Potem dodałam orzeszki pinii. Podgrzewałam na wolnym ogniu przez chwilę i wrzuciłam pokrojone pomidory suszone. Dalej podgrzewałam.
3. Teraz dodałam całkiem sporo soku z cytryny i sos trochę zredukowałam, czyli zmniejszyłam jego objętość. Wrzuciłam oliwki. Wymieszałam podgrzewając cały czas.
4. Dodałam pietruszkę, sól i pieprz do smaku. Soli nie dodałam zbyt dużo, bo feta, którą za chwilę dodam jest słona.
Teraz wrzuciłam pokruszoną fetę. Jeszcze dodałam trochę oliwy, a nawet dużo, żeby zwiększyć objętość sosu. Wrzuciłam cały makaron na patelnię z gotowym sosem i całość, cały czas na ogniu, wymieszałam.
Pasta Siciliano jest gotowa do podania.
Najlepsze do tej pasty jest schłodzone różowe wytrawne wino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz