niedziela, 30 czerwca 2013

cheese pie, czyli grecki pie z ciasta filo z serem

Coraz lepiej poznaję grecką kuchnię i coraz bardziej ją lubię i podziwiam.
Składniki, których używa się tutaj do przyrządzania potraw są świeże, pełnowartościowe i tym samym zdrowe.
Jak w każdej kuchni, każde danie można zepsuć, ale miałam szczęście trafić na dobrych kucharzy, którzy umieli wydobyć z tradycyjnej greckiej cuisine to, co najlepsze.
Moje ulubione potrawy to warzywa, które doskonale się tu przyrządza i właśnie pies, ciasta zapiekane, z różnymi nadzieniami.

Dzisiejszy pie, mój ulubiony, to dla mnie absolutny hit.
Oczywiście, potrzebne będzie ciasto filo, ale przepis na nie podałam już wcześniej, a dla wszystkich tych, którzy nie zamierzają się z nim zmagać, polecam wykorzystanie gotowego. Jeżeli macie problem ze zdobyciem filo, można się posiłkować ciastem francuskim. Pie będzie podobny, chociaż oczywiście to nie będzie dokładnie to samo.







Pie z serem

Skladniki:

opakowanie ciasta filo (ewentualnie mrożonego ciasta francuskiego)
1kg sera feta; najlepszy jest oryginalny grecki, twardy, który można zetrzeć na tarce
4 jajka
4 kubki mleka
pieprz
masło do pokrywania warstw ciasta filo/francuskiego 






Jak zrobić:

1.   Zetrzyj ser feta na tarce o grubych oczkach. Dodaj pieprz i wymieszaj.

2.   Blaszkę do pieczenia o wymiarach 32x34cm natłuść masłem a potem połóż na spodzie warstwę ciasta filo/francuskiego. 

3.   Nasmaruj warstwę ciasta masłem (najlepiej użyć klarowanego, ale równie dobrze może to być miękkie masło). Posyp serem i połóż na tej warstwie drugą warstwę ciasta filo. W ten sposób połóż przynajmniej 4 warstwy, kończąc podwójną warstwą ciasta filo.

4.   Ostrym nożem zrób w cieście nacięcia od góry aż do blaszki.

5.   Wymieszaj mleko z jajkami. Wylej tę mieszaninę na ciasto i potrząsaj blaszką, aż rozprowadzisz ją równo na i w cieście.
Odstaw całość na kilkanaście minut, a potem piecz w temperaturze 170'C przez około godzinę, aż ciasto stanie się pięknie złociste na wierzchu.


Ciasto jest doskonałe z sałatą i białym lekkim winem.





A to brukselka ugotowana al dente, a potem lekko zapieczona z oliwą i kawałkami papryki. Posypana startym parmezanem jest pyszna jako przekąska do świeżego pieczywa.

Oba dania są łatwe do zrobienia i świetne na letni obiad.

3 komentarze:

  1. Świetny pie - uwielbiam ciasto fillo! I brukselka jak ciekawie podana - też muszę wreszcie ją przyrządzić i przekonać się do tej "zmory dzieciństwa" :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku swietny przepis uwielbiam filo i fete. Koniecznie zrobie ale z brukselki zrezygnuje bo mam traume z dziecinstwa ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapisuję ten przepis! Jest genialny! :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń