Nie jest tak słodkie jak baklawa, chociaż tradycyjnie nasączone syropem jest zdecydowanie przysmakiem dla tych, którzy lubią wysoki stopień zasłodzenia.
Orzechy komponują się świetnie z tą słodyczą i ją równoważą. Doprawione korzennymi przyprawami ma głęboki i wyrazisty smak.
Deser godny uwagi i polecenia.
Składniki:
300g grubo posiekanych orzechów włoskich
300g cukru
10 jajek
2 duże łyżki bułki tartej albo pokruszonego suchego pieczywa
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sok i starta skórka z połowy pomarańczy
Jak zrobić:
1. Ubij białka jajek na bardzo sztywną pianę. Odstaw.
2. Żółtka jajek ubij z cukrem, a kiedy będą już białe dodawaj stopniowo orzechy, pokruszone pieczywo, goździki, gałkę i cynamon.
3. na końcu dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
4. Wyłóż masę do formy dobrze nasmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200'C i piecz przez około 1 godzinę.
Syrop:
1 i 1/2 kubka cukru
2 kubki wody
starta skórka z 1 pomarańczy
1 laska cynamonu
1/2 kieliszka koniaku
Jak zrobić:
Gotuj wszystkie składniki syropu przez 15 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i jeszcze gorące polewaj syropem, łyżka po łyżce, aż ciasto wypije całość.
Ciasto można posypać drobno siekanymi orzechami włoskimi.
Jest doskonałe do kawy, można je podawać z lodami śmietankowymi albo czekoladowymi, albo z bitą śmietaną.
Uwielbiam wszystko, co orzechowe! A ciasta w szczególności :)
OdpowiedzUsuńWygląda wybornie!
OdpowiedzUsuńja wolę nie za słodkie ciasta, ale mimo to ciasto wygląda bardzo fajnie. kojarzy mi się z jesienią przez dodatki przypraw :)
OdpowiedzUsuńWygląda na pyszne, wilgotne ciacho :) Jeej, kolejny Twój przepis, który mnie zauroczył! Zakochuję się w tym blogu :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Lubię smakować takich 'innych' ciast, z różnych stron świata :)
OdpowiedzUsuń