Oryginalny przepis libański przewidywał użycie fig, ja wykorzystałam sezon na rabarbar i w ten sposób przepis z orientalnego stał się bardziej lokalny.
Składniki:
spód:
150g mąki
szczypta soli
80g masła, pokrojonego w kawałki
80g cukru pudru
1 żółtko
masa kremowa:
150g miękkiego masła
150g cukru
2 jajka
150g mielonych migdałów
2 łyżki mąki
2 łyżki migdałów w płatkach
1 łyżka cukru demerara
cukier puder do posypania
rabarbar:
1 1/2 kubka rabarbaru pokrojonego w kawałki
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2-3 łyżki brązowego cukru
odrobina soku z cytryny
1 łyżka mąki
Jak zrobiłam:
spód:
1. Mąkę połączyłam z masłem palcami, aż miała konsystencję kaszy. Dodałam cukier i żółtko i szybko wyrobiłam ciasto. Jeżeli jest za suche, trzeba dodać łyżkę wody. Uformowałam kulę i włożyłam do lodówki na godzinę (ten etap można skrócić do 1/2 godziny).
2. Podłużną formę około 24-25 centymetrową wyłożyłam papierem do pieczenia. Wychłodzone ciasto rozwałkowałam i wylepiłam spód, formując rant. Nakłułam w kilku miejscach i włożyłam do lodówki na 20 minut.
3. Piekarnik rozgrzałam do 180'C i piekłam spod przez 20 minut, aż był złocisty.
rabarbar:
Pokroiłam rabarbar w 1cm kawałki, włożyłam do miski, przesypałam cukrem, dodałam wszystkie przyprawy i wymieszałam. Odstawiłam.
masa migdałowa:
1. Miękkie masło ubiłam z cukrem, aż masa była kremowa. Dodałam po jednym jajku, cały czas ubijając.
Wsypałam mielone migdały (150g) i mąkę (2 łyżki) i dokładnie wymieszałam.
2. Masę rozprowadziłam na upieczonym i lekko przestudzonym spodzie. Na wierzchu ułożyłam rabarbar. Posypałam cukrem demerara i płatkami migdałowymi.
3. Zmniejszyłam temperaturę piekarnika do 170'C i całość piekłam przez 60 - 70 minut. Trzeba sprawdzać, czy masa pod rabarbarem jest już upieczona. Całość dobrze jest posypać cukrem pudrem; ja go nie miałam, moja tarta jest udekorowana dodatkową porcją migdałów.
Rabarbar daje dość dużo soku, trzeba uważać, żeby ciasto pod spodem nie było surowe. Sok, który wycieka może się lekko przypalić po bokach, lepiej piec dłużej w niższej temperaturze.
Tarta jest doskonała na ciepło i zimno.
Następna edycja będzie z truskawkami.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńtaka jest, smakowita:)
UsuńSuper wygląda! Tarty migdałowe są super ;)
OdpowiedzUsuń---
http://takeittasty.blogspot.com
http://facebook.com/takeittasty
to racja, a migdały z rabarbarem doskonałe!
UsuńCiekawa tarta, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńmoże zrobisz?
Usuń