niedziela, 13 września 2015

chleb na owsiance i Wypiekanie na śniadanie

Nie ma to jak świeże pieczywo na weekendowe śniadanie, i pieczenie, które wypełni dom zapachem świeżego chleba czy bułeczek. Nie zawsze jednak udaje mi się doprowadzić pieczenie do skutku, za dużo pracy, za mało snu, czy w końcu zbyt słaba motywacja do działania. Inicjatywa, do której zaprosiła mnie Małgosia, autorka bloga Smaki Alzacji spodobała mi się i chleb upiekłam właśnie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie.
Oryginalny przepis pochodzi z bloga Kuchnia nad Atlantykiem: http://www.kuchnianadatlantykiem.com/2012/03/chleb-na-owsiance.html

Chleb, a właściwe dwa, bo dwie foremki przewiduje przepis, bazuje na owsiance, czyli płatkach owsianych namoczonych w gorącej wodzie. Dzięki temu jest wilgotny, lekki i bardzo śniadaniowy. Do tego przepis jest łatwy i szybki, a sądząc po wpisach uczestników wypiekania, zdecydowanie się udaje.
Przepis zastosowałam bez zmian, za wyjątkiem mąki - użyłam mąki orkiszowej chlebowej 1100, w miejsce zwykłej pszennej.
Zachęcam i zapraszam do wypiekania!




















Składniki:

2 foremki o wymiarach 10x20 i 11x27  -  dlatego moje chlebki są trochę niższe niż te w Kuchni nad Atlantykiem

500 g mąki orkiszowej typ 1100 ( albo białej pszennej )
1 i 1/4 łyżeczki (4g) drożdży instant

Owsianka:
150 g drobnych płatków owsianych
450 g wrzącej wody
2 łyżki (30 g) miękkiego masła
2 i 1/4 łyżeczki (13 g) soli
1 i 1/2 łyżki (30 g) jasnego miodu
175 ml mleka

Posypka:
1 łyżka czarnego sezamu
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka płatków owsianych

masło i otręby owsiane do wysypania foremek








Jak zrobiłam:

Mąkę wymieszałam z drożdżami.

Płatki owsiane zalałam wrzątkiem i natychmiast dodałam do nich masło, miód i sól. Dobrze wymieszałam. Odstawiłam do lekkiego przestygnięcia. Dodałam mleko.

Mikserem z hakiem mieszałam mąkę z drożdżami i owsiankę. Wyrabiałam przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostało klejące. Zostawiłam je w ciepłym miejscu do pierwszego wyrastania, do podwojenia objętości, na ok. 1 godz.

Wysmarowałam masłem i wysypałam otrębami obie foremki. Ciasto lekko spłaszczyłam zwilżonymi dłońmi i wyłożyłam do foremek (nie trzeba go formować). Ponownie wilgotnymi dłońmi wyrównałam powierzchnię ciasta w foremkach i posypałam mieszanką sezamu i płatków. Teraz suchymi już dłońmi lekko przyklepałam posypkę, żeby się dobrze trzymała. Odstawiłam foremki przykryte folią do drugiego wyrastania, aż ich objętość zwiększy się o ok. 70-75%, na 20-30 min. Włożyłam foremki do zimnego piekarnika, który nastawiłam na 200ºC. Pieczemy przez ok. 50 - 60 min.







Dzisiejsze śniadanie..za dobre, za dużo...







Oto wszyscy uczestnicy akcji Wypiekanie na Śniadanie:

Dorota Owczarek  http://doowa.blogspot.com/2015/09/chleb-na-owsiance.html#more

Agnieszka Paździurek http://naturalnakuchnia.blox.pl/2015/09/Chleb-na-owsiance-z-cyklu-Wypiekanie-na-Sniadanie.html

Agnieszka Wawrzeniuk Torbiak   http://www.kuchareczkaagusia.blogspot.co.uk/2015/09/wypiekanie-na-sniadanie-chleb-na.html

Alina Waliczek  http://ala-piecze.blogspot.com/2015/09/chleb-na-owsiance.html

Joanna Gralik  http://rozowakuchnia.blox.pl/2015/09/Chleb-na-owsiance.html

Bożena Mdk  http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/09/chleb-na-owsiance.html

Danuta Zygarlicka  http://www.mojewypiekiinietylko.com/2015/09/chleb-na-owsiance/#more-7626

Wiosenka Eksplozja Smaku  http://eksplozjasmaku.es/chleb-na-owsiance/

Marta Urbańska  http://www.magicznezyciemarty.pl/2015/09/chleb-na-owsiance.html

Kinga Ciszewska  http://malekulinaria.pl/wypiekanie-na-sniadanie-chleb-na-owsiance/

Kasia Sycik  http://slodkababeczkaks.blogspot.com/2015/09/chleb-na-owsiance.html

Urszula Piekarska  http://mojakuchniajula.blogspot.com/2015/09/chleb-na-owsiance.html
   

22 komentarze:

  1. Pyszny chlebek, dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chlebek wspaniały. :) Dziękuję za wspólne wypiekanie na śniadanie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo cudny bochen, konkretny a smaczny to wiem. Dziekuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały chlebuś i bardzo smakowity, dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chlebek pięknie się prezentuje :) i na dodatek jest bardzo smaczny :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszny chlebek, dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny chlebek, na pewno tak samo pyszny jak mój, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Serdecznie dziękuję za wspólne wypiekanie. Pozdrawiam. Aga Naturalna Kuchnia Inspiruje

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny chlebek Ci wyszedł :) Bardzo apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Lukas, jest przepyszny, spróbuj upiec, łatwy i szybki :)

      Usuń
  10. Chlebek rewelacyjny! Pyszny był :) Miło mi było piec go z Tobą! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepyszny wyszedł :) Dzięki za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjna cena i wysoka jakość - Tovago www.tovago.pl/ to wyjątkowe wafelki. Warto się skusić.

    OdpowiedzUsuń