czwartek, 10 września 2015

papryka faszerowana ryżem razowym i wołowiną, zdrowa kuchnia i Oklahoma

Już jestem, wróciłam i natychmiast wracam do przepisów.
A byłam bardzo daleko, bo aż w Oklahomie.
To nie była moja pierwsza wizyta w Stanach Zjednoczonych, ale w tej części USA jeszcze nie byłam. Oklahoma to niezwykły stan, miasteczka tam jakby zatrzymane w czasie, piękne, klimatyczne, ludzie szczerzy i bezpretensjonalni. Jednak Oklahoma to dla mnie przede wszystkim świat Indian Czirokezów, Cherokee Nation, to ich stolica Tahlequah, i też historia, która jest żywa i obecna na każdym roku. Dużo czasu spędziłam z Indianami, bardzo się polubiliśmy i myślę, że mogę powiedzieć, jesteśmy przyjaciółmi. Zamierzam w najbliższym czasie napisać więcej o mojej podróży i wrażeniach, więcej o Indianach i ich obyczajach, także kulinarnych.

A dzisiaj przepis jesienny, łatwy i w miarę szybki, a przede wszystkim zdrowy, po prostu papryka faszerowana. Farsz zrobiłam z włoskiego naturalnego ryżu razowego, mięsa wołowego, cebuli i mnóstwa przypraw. Ten przepis otwiera cykl przepisów zdrowych, sezonowych i opartych na produktach regionalnych. Papryka faszerowana zawsze się sprawdza i zawsze na czasie.


 







Składniki:

3 duże dojrzałe papryki czerwone
1 kubek ryżu razowego
150g mielonego mięsa wołowego
1 duża cebula pokrojona w drobną kosteczkę
3 - 4 łyżki startego sera długodojrzewajacego Szafir - albo innego w miarę twardego wyrazistego w smaku
sól
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki kolendry mielonej
1/2 łyżeczki cynamonu
oliwa z oliwek
natka pietruszki do dekoracji






Jak zrobiłam:

1.   Kubek ryżu wypłukałam na sicie. Wsypałam do garnka i zalałam 2 i 1/2 kubka zimnej wody. Dodałam 1- 2 łyżeczki soli. Zagotowałam całość, zmniejszyłam ogień i gotowałam pod przykryciem przez 40 minut. Po tym czasie wyłączyłam ogień i zostawiłam pod przykryciem przez 10 minut. Teraz już ryż jest gotowy do przygotowania farszu.

2.   Na patelni rozgrzałam oliwę i usmażyłam cebulę na złoty kolor. Dodałam mieloną wołowinę, podsmażyłam rozdrabniając widelcem. Doprawiłam solą i pieprzem.

3.   Wymieszałam ryż z podsmażonym mięsem i cebulą. Doprawiłam wszystkimi przyprawami, papryką ostrą, pieprzem, kolendrą mieloną, cynamonem i jeszcze raz solą. 

4.   Papryki przekroiłam na pół, usunęłam gniazda nasienne z każdej połówki, napełniłam je farszem ubijając farsz dość mocno. Ułożyłam w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym oliwą, piekłam przez około 40 minut w 180'C, aż papryki zmiękły a skórki lekko popękały. Żeby ryż nie wysychał, papryki przykryłam z wierzchu folią aluminiową. 
Przed podaniem posypałam startym serem i posiekaną natką pietruszki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz