Marchew jest tak oczywista w naszym gotowaniu, że często zapominamy, jakie cuda można z niej zrobić, słone potrawy i niezwykłe wypieki. Do tych ostatnich zdecydowanie należy mój numer 1, czyli ciasto marchewkowe. Z białą śmietankową polewą to król zimowych i nie tylko deserów. Co do słonych, moja ulubiona to marchew pieczona. Wystarczy ją oczyścić, pokroić wzdłuż na ćwiartki czy ósemki, natrzeć oliwą i posypać solą i pieprzem, upiec i danie lunchowe gotowe. W ten sam sposób upieczona marchew, z ziemniakami, cebulą i czosnkiem, jest bazą rozgrzewającej, doskonałej dietetycznie zupy, i taką właśnie dzisiaj proponuję. To w miarę szybkie i bardzo łatwe danie, marchew z pewnością macie w kuchni, na dzisiejszy obiad jeszcze zdążycie.
4 porcje
czas gotowania: 1 godz. 30 minut
poziom: łatwe
składniki:
1 kg marchwi, obranej, pokrojonej w plastry
2 średnie ziemniaki, obrane, pokrojone w grubą kostkę
1 duża cebula, obrana, pokrojona w plastry
2 duże ząbki czosnku, w łupinie
1.5 litra bulionu warzywnego
oliwa
100ml śmietanki do podania
sól, pieprz, pieprz cayenne
Jak zrobić:
Na blaszce ułóż plastry marchewki, kostki ziemniaka i plastry cebuli. Warzywa obtocz w 2-3 łyżkach oliwy, lekko posyp sola i piecz w 190'C przez około 20 minut. Po tym czasie dodaj ząbki czosnku w łupinach, przemieszaj wszystko i piecz przez kolejne 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie i brązowe na brzegach. Wyjmij z piekarnika, czosnek wyciśnij z łupinek.
Włóż warzywa do dużego garnka z bulionem, doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu przez 15 minut. Zblenduj ręcznym blenderem na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Przed podaniem podgrzej, krem musi być bardzo gorący. Podawaj z kleksem śmietany.
Można jeść z pieczywem, ale zupa jest bardzo sycąca, sama w zupełności wystarczy.
Jak pięknie to wygląda. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
dziękuje! :)
Usuń